U Briselu prekinuti pregovori Beograda i Prištine!

Sastanak tehničkih delegacija Beograda i Prištine, kojim je danas trebalo da bude zaokružena ovonedeljna ekspertska runda pregovora, nije ni održana u Briselu.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Jedan od razloga je pristup koji je prema dijalogu u prethodna dva dana pokazala prištinska strana, kao i nespremnost za razgovor. Na dnevnom redu danas je trebalo da bude sloboda kretanja.

I evropski posrednici danas su u svom saopštenju konstatovali da u ovoj rundi nije postignut napredak.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da delegacija Srbije odlučno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi.

„Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovora i razgovara“, poručio je Đurić.

Kako je naveo, delegacija Srbije rezolutno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi, a to, dodao je, znači „na onaj način na koji je to dogovoreno ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte“.

Đurić je posle tri dana razgovora ekspertskih delgacija Beograda i Prištine u Briselu rekao da su predstavnici Prištine u Brisel došli nespremni da sprovode ono što je dogovoreno u vezi sa formiranjem ZSO, očekujući da im „Srbija da sve“.

„To tako ne funkcioniše. I oni i EU moraju da znaju da je onog momenta kada je sporazum o formiranju i usvajanju statuata ZSO potpisan to postala obaveza ne samo Beograda i Prištine, prevashodno Prištine, već i EU, jer je potpisom gospođe Ešton to postao sastavni deo evropske spoljne i bezbednosne politike“, poručio je Đurić.

On je rekao i da se delegacija Beograda u razgovorima sa Prištinom bori „ne za bilo kakav statut za Zajednicu srpskih opština, veća za dogovorenu suštinu tog sporazuma“.

Đjurić je dodao da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnih dana na više adresa u SAD i svetskim organizacijama razgovarao o potrebi donošenja statuta ZSO.

Kada je reč o drugim temama koje se bile na agendi trodnevnog tehničkog dijaloga u Briselu, Đurić je rekao da je delegacija Beograda ponudila konstruktivna rešenja akutne krize u energetskom sektoru.

„Zbog krađe struje od strane prištinskih vlasti čak je i u Zapadnoj Evropi i Briselu došlo do kašnjenja digitalni satova za 6 minuta. Naša strana je ponudila konstruktivno rešenje kako da se reši problem tarifiranja i da se privremeno, do početka sprovođenja dogovora o energetici, to reši, ali oni o tome nisu želeli da razgovaraju. Želeli su da razgovaraju samo o tome kako da Priština dobije kontrolnu oblast“, naveo je Đurić i poručio da to tako ne funkcioniše i da se time ne može postići napredak u razgovorima.

Posebno je naglasio da se poslednjeg dana nije razgovaralo uopšte o slobod kretanja, što je bilo predviđeno kao tema.

„O kakvoj slobodi kretanja da razgovaramo dok se Srbi na KiM, poput gospodina Zajića, hapse iz političkih razloga? Zajić je bio direktor banke u Klini, starina od 70 godina, nikada pušku u ruke nije uzeo, uhapšen kao povratnik samo zato da bi se Srbi zastrašili i poslala poruka da nisu poželjni na KiM“, zaključio je Đurić.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite