DŽORDŽ BUŠ: Migranti su dobrodošli, neko mora da bere pamuk na 40 stepeni

Bivši predsednik SAD Džordž Buš pohvalio je upliv ilegalnih migranata u SAD i da Amerikanci trebaju da pokažu da su oni dobrodošli u zemlju. Ipak pored toga Džordž Buš je uputio poruku koja asocira na rasizam, rekavši da migranti treba da dolaze jer „neko mora da bere pamuk na 40 stepeni“. Naime tokom praktikovanja robovlasništva u Americi najveći broj crnačkih robova je kupovan upravo radi branja pamuka na plantažama. Pored svega dodatnu kontraverzu izazvala je činjenica da je branje pamuka u Americi pre više decenije mehanizovano i više ga ne rade ljudi, što bi Buš kao bivši predsednik zemlje trebao da zna.

Džordž Buš mlađi (Foto: Screenshot)

Nekadašnji presednik SAD Džordž Buš mlađi je na samitu u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabiju izjavio da SAD moraju da daju amnestiju za ilegalne migrante koji podilaze pod kategoriju DAKA, to jest onim migrantima koji su u Americi ilegalno, ali su u zemlju došli kao deca. Broj takvih migranta iznosti čak 800.000. Buš je rekao da je pokušao da sprovede takvu amenstiju u toku svog mandata u Beloj kući.

Buš je publici u Abu Dabiju rekao da „Amerikanci ne žele da beru pamuk na 40 stepeni, ali postoje migranti koji na taj način žele da obezbede hranu za svoje porodice. Trebamo da im kažemo hvala, dobrodošli ste“ rekao je nedašnji predsednik SAD.

Ipak proces mehanizace branja pamuka u SAD implementiran je pre više decenija i ljudi danas u Americi ne beru pamuk. Sa druge strane branje pamuka je bio glavni razlog za kupovinu robova iza Afrike u prošlosti.

Dodatnu kontraverzu izazvala je činjenica da je Buš migrante pored berača pamuka uporedio sa jeftinom radnom snagom koja je dobra po ekonomiju, što su bili glavni motivi vlasnika plantaža u robovlasničkoj eri.

Ovako danas izgleda žetva pamuka u SAD:

Izvor: Dnenva Gazeta/ Breitbart/The Hill

Više o ovoj vesti možete pogledati na engleskom jeziku na više izvora klikom OVDE i OVDE.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite