NIKAD KRAJA PROBLEMIMA SA HAGOM: Srbija spremna da sudi Vjerici Radeti i Petru Jojiću

Sudski Mehanizam u Hagu saopštio je danas da ga je Srbija obavestila da je spremna da sudi članovima SRS Petru Jojiću i Vjerici Radeti, zbog nepoštovanja Haškog suda.

Vjerica Radeta (Foto: Screenshot)

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao sudija Ajdin Sefe Akaja,15. februara ove godine, Srbija je pozvana da dostavi pismene podneske o svojoj nadležnosti i spremnosti da prihvati ovaj slučaj, kao i da je 14. marta ove godine srpski ministar pravde odgovorio da je Srbija „spremna za vođenje krivičnog postupka protiv optuženih“.

Sudija Akaj pozvao je hašku tužiteljku da se u roku od 30 dana izjasni da li bi ustupanje procesa radikalima Srbiji bilo „u interesu pravde i poštovanja prava optuženih“, a konačnu odluku Akaj će doneti tek nakon što se o tome izjasni tužiteljka.

U saopštenju se navodi da je predsednik Međunarodnog suda za ratne zločine krajem novembra prošle godine primetio da Srbija nije sarađivala sa sudom kada se radi o hapšenju i predaju optuženih, zbog čega je odlučeno da se svi sudski spisi u vezi sa ovim predmetom prenesu na mehanizam, koji je sredinom januara utvrdio da je nadležan za slučaj.

Jojić i Radeta se terete da su uticali na svedoke pretnjama, zastrašivanjima i mitom u haškom procesu protiv Vojislava Šešelja.

Izvor: Tanjug

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite