AMERIČKI PROFESOR U SRBIJI: Kako to Tramp voli Putina, Amerikancima nije jasno?

Rusija  gubi na globalnom i regionalnom nivou. Ona pokušava uspostaviti važnost i zbog toga može izazvati velik broj problema, pre svega na Balkanu i u Ukrajini, kazao je za N1 profesor američkog univerziteta Johns Hopkins Daniel Serwer.

Putin i Tramp (Izvor: Sputnjik)

U američkim medijima pojavila se informacija kako je predsedniku SAD-a Donaldu Trampu savetovano da ne čestita Vladimiru Putinu na pobedi na izborima u Rusiji. Bela kuća je odbacila ove navode.

-To su gluposti, Tramp nije poštovao upozorenja i on voli Putina i to je misterija za većinu Amerikanac. Tramp pokušava izbeći bilo kakav sukob sa Putinom. SAD se moraju boriti protiv bilo kakvih akcija koje preduzima Rusija.

Izjavili ste ranije da Rusija gubi uticaj u svetu. Da li ste i dalje pri ovom stavu?

-Mislim da Rusija gubi na globalnom i regionalnom nivou. Ona pokušava uspostaviti važnost. Kratkoročno Rusija može izazvati velik broj problema, pre svega na Balkanu i u Ukrajini. U Velikoj Britaniji imamo neka nerešena ubistva iza kojih stoji Rusija, ali vas to ne čini globalnom silom. Globalna sila ima odgovornost, a ne da se ponaša samo ovako.

Rekli ste i da je Srbija opasan partner za Zapad?

-Srbija može napraviti svoj izbor. Zapad ne diktira, dok Rusija diktira. Srbi moraju napraviti izbor. Moje viđenje Srbije se promenilo u poslednjih nekoliko godina. Više ih vidim u blizini Rusije. Evropska unija neće prihvatiti državu koja ima rusku bazu na svojoj teritoriji. Srbija ima teške izbore, a čini mi se da ne idu u smeru koji bih ja voleo da vidim, ali prihvatam da suverena država sama donosi svoje odluke.

Izvor: N1/Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite