AMERIKA ODLUČILA DA SE NE MEŠA: Skot saopštio da neće učestvovati u pregovorima Beograda i Prištine

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji rekao da je njegova zemlja tu da pomogne i da će biti tu ako im se obrate strane u dijalogu.

Kajl Skot (Foto: Screenshot)

Svaki dogovor je kompromis, tvrdi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot, kaže da se SAD neće formalno uključiti u pregovore Beograda i Prištine, kao i da ne postoji nikakva crna lista na koju bi Srbija mogla biti stavljena ukoliko ne prizna nezavisnost Kosova.

Skot je novinarima, nakon potpisivanja donacije laptopova za potrebe PISA istraživanja u Srbiji, rekao da SAD sa velikim interesom prati dijalog Beograda i Prištine, ali da se neće formalno uključiti u pregovore, jer te pregovore vodi EU.

„Mi smo tu da pomognemo, ali taj dijalog se odvija između Srbije i Kosova uz pomoć EU. Mi pratimo sve detalje, ako nam se obrate za pomoć, bićemo tu. Želimo da se postigne trajan dogovor između Srbije i Kosova“, rekao je Skot novinarima nakon potpisivanja donacije laptopova za potrebe PISA istraživanja u Srbiji.

O eventualnom uključivanju Rusije u dijalog Beograda i Prištine, Skot je kazao da ako učesnici u pregovorima veruju da treba da se uključi još neko, to je njihov izbor.

Na pitanje novinara da li se zapad zalaže za kompromisna rešenja, ambasador je naveo „da je svaki dogovor kompromis“.

Upitan zašto se vrši pritisak da Srbija prizna nezavisnost Kosova, kada je to uradilo više od 100 članica UN, Skot je rekao da bi priznanje dobrodošlo, ali da ne vidi da se vrši pritisak na Srbiju.

„Srbija treba da postigne dogovor sa Kosovom o statusu Kosova, a šta će biti to zavisi od te dve strane. Znam samo, da ako Srbija hoće u EU, Unija je rekla da treba da se nađe resenje o statusu Kosova i odnosima Beograda i Prištine, jer EU neće da uvozi probleme“, rekao je Skot.

Novinare je zanimalo može li Srbija da se nađe na crnoj listi Amerike ako ne prizna nezavisnost Kosova, na šta je ambasador odgovorio da ne postoji nikakva crna lista.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite