ANKETA: Većina građana ne bi prihvatila izvinjenje NATO-a za bombardovanje!

Članstvu Srbije u NATO protivi se 84 odsto građana, pokazuju rezultati danas objavljenog ispitivanja javnog mnjenja Srbije, urađenog povodom 19 godina od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju.

F 117 (Foto: Pixabay)

Izvinjenje NATO za agresiju ne bi prihvatilo 62 odsto građana, oko 30 odsto bi, dok je sedam odsto neodlučno, navodi se u istraživanju objavljenom na sajtu Institut za evropske poslove, koji je sproveo istraživanje.

Takođe, navedeno je i da se izvinjenju najviše protive ispitanici uzrasta od 30 do 44 godine sa područja Beograda i zapadne Srbije sa Šumadijom.

Oko 10 odsto građana podržava članstvo Srbije u NATO, dok je neodlučnih šest odsto, pri čemu su najmanju podršku ulasku u Alijansu pokazali ispitanici iz Beograda.

Građani sa visokim obrazovanjem više podržavaju članstvo u NATO, dok se muškarci više protive uključivanju zemlje u tu vojnu alijansu.

Upitano za razloge agresije, 17 odsto građana je navelo politiku Slobodana Miloševića, 15,2 odsto interese i političke razloge SAD i Zapada, a 12,6 odsto etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji.

Oko dve trećine građana se protivi bilo kakvoj saradnji Srbije i NATO, dok njih 26 odsto, uglavnom visokoobrazovanih, podržava tu saradnju.

Istraživanje je pokazalo da 66 odsto ispitanika smatra da se bombardovanje moglo izbeći, njih 20 odsto ima suprotan stav, dok je neodlučnih 13 odsto.

Istraživanje je, u saradnji Instituta i istraživačke kuće Nina medija sprovedeno od 16. do 20. marta na uzorku od 1.203 ispitanika iz Srbije, bez Kosova i Metohije.

Izvor: Srna

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite