GUŠENJE DOMAĆIH FIRMI: Srbija iz budžeta dala 9,5 miliona evra za strane IT kompanije!

Danas smo od Ministarstva privrede dobili informaciju da je nemačkoj kompaniji Continental dodeljena subvencija u iznosu od 9.500.000 evra za otvaranje centra za istraživanje i razvoj u Novom Sadu. 

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ovaj centar je zvanično otvoren početkom meseca, a u njemu će biti zaposleno 500 inženjera.

Od kompanije smo takođe dobili potvrdu da je subvencija dogovorena, ali i informaciju da ugovor još uvek nije finalizovan. Oko 40% zaposlenih u Continentalu činiće upravo softverski inženjeri, iz čega se može zaključiti da će 200 programerskih pozicija biti subvencionisano.

Država na ovaj način ponavlja scenario gušenja konkurencije u najprofitabilnijem sektoru u kom nema nezaposlenih, dajući prednost jednoj kompaniji u borbi za deficitaran IT kadar. Obećavajuća IT industrija u Novom Sadu na taj način biva ugrožena i to na račun strane kompanije.

Pozivamo Ministarstvo privrede da ne dodeli ovu subvenciju i da prekine sa politikom štetnih subvencija koje podrivaju najzdraviju privrednu granu u zemlji.

Continental: ugovor još nije potpisan

Još od kako je najavljen dolazak Continentala u Novi Sad, bilo je dosta spekulacija o tome da će kompaniji biti dodeljena sredstva za zapošljavanje programera. Nakon kontaktiranja kompanije Continental i Ministarstva privrede, danas smo dobili odgovor države.

Ministarstvo privrede je privrednom društvu ,,Continental Automotive d.o.o. Novi Sad” dodelilo sredstva podsticaja u iznosu od 9.500.000 evraradi finansijske podrške za realizaciju investiocionog projekta koji se odnosi na osnivanje Centra za istraživanje i razvoj u Novom Sadu.

Realizacijom navedenog investicionog projekta biće zaposleno najmanje 500 novih radnika na neodređeno vreme.

Prema navodima generalnog menadžera Continentala za Srbiju, Saše Cioringe, ugovor još uvek nije potpisan, ali će biti javan i sve informacije će biti dostupne javnosti. Ono što je iz njegove izjave jasno jeste da je subvencija dogovorena i deluje da će biti upotrebljena za različite tipove inženjerskih pozicija.

 

Na pitanje koje sve tipove inženjera zapošljava Continental, dobili smo odgovor da su to System Architects, System Engineers, Requirements managers, System project managers, System Test Engineers, Project Test Managers, Software Engineers, Software project managers, Electrical Engineers, HW Project managers, Mechanical Engineers, Mechanical Project Managers, Quality Assurance Engineers, Team leaders, Group Leaders, Project managers (leads R&D, Quality, production, sales etc).

Kada je pitanju procenat softverskih inženjera među njihovim zaposlenima, oni čine uglavnom oko 40%.

Ono što je u svakom slučaju veoma pohvalno jeste što je kompanija Continental odlučila da bude transparentna po pitanju ovog dogovora.

Ugrožavanje domaćih firmi u najvećem srpskom IT gradu

Kao i u prethodnom slučaju, odluka o dodeli subvencije bi bila izuzetno štetna za razvoj IT sektora u Srbiji koji se već godinama bori sa nedovoljnim brojem softverskih inženjera.

Ukoliko država da prednost jednoj kompaniji na tržištu rada i nagradi je za zapošljavanje kadra kog ionako nema dovoljno da zadovolji sve potrebe industrije, ona neće uticati na smanjenje nezaposlenosti u ovoj oblasti.

Na taj način će domaćem IT-u biti naneta velika šteta jer će ostale kompanije biti onemogućene da ravnopravno učestvuju u borbi za talenat, koja je (i bez nefer konkurencije) trenutno najizazovniji deo njihovog poslovanja.

Novi Sad ima najviše programera i IT kompanija po glavi stanovnika što ga čini najvećim srpskim IT gradom koji, umesto da razvija, država spotiče svojim štetnim merama.

Iako će prema navodima generalnog menadžera Continentala ova kompanija u Srbiji razvijati vrlo inovativne tehnologije poput sistema za autonomna i električna vozila, to ne umanjuje štetnost ove subvencije, jer je činjenica da će na vrlo konkurentnom tržištu za zapošljavanje IT kadra biti narušena slobodna i fer konkurencija, i to u korist strane kompanije.

Novi Sad već ima značajan broj kompanija koje razvijaju veoma inovativne proizvode — 3Lateral, Alchemy, RenderedText i RTRK su samo neke od njih.

Juče smo posvedočili izuzetnom uspehu novosadskog 3Laterala koji je na najvećoj svetskoj konferenciji game developera u San Francisku predstavio tehnologiju kompletne digitalizacije ljudskog lika koju su razvili prvi u svetu.

Bilo bi pogubno da ove kompanije, ali i mnoge druge koje u Novom Sadu već godinama uspešno posluju, na ovaj način budu sputane od strane države kojoj na mnogo nivoa doprinose.

Izvor: Startit.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite