Vest na portalu Vice tvrdi da je Isus bio gej i da je imao seks sa dečacima?!

U vesti okačenoj na portal časopisa Vajs (VICE) izneta je teza da je Isus bio homoseksualac i da je možda imao seksualne odnose sa dečacima. U članku koji je objavljen na sajtu pod nazivom Isus je bio „od gore“ i „od dole“, iznosi se hipoteza da je čovek koga preko 2 milijardi ljudi smatra za božijeg sina bio gej. Ovo je izazvalo brojne osude predstavnika hrišćanskih zajednica, kao i istoričara koji objašnjavaju da apsolutno ni u jednom istorijskom dokumentu nema indicija da je Isus bio homoseksualac, sve to je izazvalo brojne komentare na društvenim mrežama, da je vest napravljena sa ciljem vređanja Hrišćana i raspirivanjem anti-hrišćanske mržnje, jer je dobro poznato da hrišćanska vera zabranjuje homoseksualizam, pedofiliju i pederastiju.

Isus (Foto: Pixabay)

Sporna vest se oslanja na stavove kontraverznog pastora Bob Šor-Grosa koji za sebe kaže da je ujedno hrišćanski pastor i homoseksualac, a napisao je obskurnu knjigu na ovu temu pod nazovom „Gejasti Hrist i glumatanja o Isusi: Gej i lezbejski manifesto“. Šor-Gros je i savetnik u političkoj nevladinoj organizaciji Centar za lezbejske i gej studije religije.

U intervjuu za Vajs, kontraverzni LGBT pastor tvrdi da je u Bibliji pronašao dokaz da je Isus bio gej, kako kaže dokaz je jedno od Isusovih čuda koje se nalazi u jevanđeljima po Matiji i Luki prilikom koga je Isus izlečio dečaka u kući rimskog centuriona, Matija koristi reč „pais“ koja ima srodnost se rečju mladost to jest mladić, pa je Gros dalje povezuje sa rečju pederastija, koja označava odnos između odraslih muškaraca i dečaka i tvrdi da to znači da je dečak bio neka vrsta konkubine centurionu. Šor-Gros ne objašnjava zašto dečak centurion nije bio njegov sin, već mora da bude deo pederastijskog odnosa, ali po svemu sudeći i novinara Vajsa koji ga je intervjuisao nije zanimala ova ključna činjenica. Gros pored toga ne nastavlja da objašnjava zbog čega bi čak i da je njegova teorija o odnosu centurion i dečaka bila tačna, ona značila da je Isus povezan sa pederastijom.

Pored toga Gros iznosi podatak da je u jevanđelju po Jovanu kaže da ga je Isus neke od apostola zvao voljenim, i zatim tumači da je to naznaka „homo-erotske“ veze, pored toga u vesti Vajsa se navodi da je pronađen izvesni fragment papira otkrivenom 60-ih godina u kome se govori o mladom dečaku koga je Isus navodno uveo u proces „inicijacije“. Ipak Gros odmah u sledećoj rečenici kaže da je fragment papira veoma oštećen i da ne možemo tačno da zaljučimo šta na njemu piše zbog oštećenja.

Šor-Gros pored toga tvrdi da je Isus u isto vreme bio i „pasivni“ i „aktivni homeskusalac“, to jest da je bio i od gore i od dole i dodaje da bih voleo da skoči u krevet sa Isusom.

Kontraverzni članak izazvao je veliki broj kritika, jer  se LGBT pastor ne oslanja na istorijske podatke već na labave interpretacije određenih reči koje Gros pokušava da tumači u skladu sa njegovim poimanjem ljudskih odnosa, tako se dečak centuriona tumači kao „dečak“ za pedofiliju, a ne sin, a voleti prijatelja se tumači kao neminovno homoseksualni odnos. Ovo je je mnogima sugerisalo da se ne radi o teoriji, kao ni o ličnom stavu nego provokaciji i raspirivanju anti-hrišćanske mržnje.

Izvor: Dnevna Gazeta/Vice

Original vest možete pogledati klikom OVDE.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite