DAČIĆ: Srbija treba da povuče potpis sa Briselskog sporazuma!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je previše tolerantan u vezi sa sprovođenjem sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO). Ja bih zbog toga povukao svoj potpis sa Briselskog sporazuma, kaže srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

Ministar Ivica Dačić (Foto: Screenshot)

– Postoji klauzula, potpisali ste ugovor… Nećete ZSO, nećemo ni mi ostalo. Vraćamo sve na prethodno stanje, a to je povratak srpskih institucija na Kosovo – rekao je Dačić, koji je zapravo i potpisao Briselski sporazum 2013. godine kada je bio premijer Srbije.

Kako je naveo, on je Vučiću to predložio i prilikom njihovog prethodnog sastanka, ali i da će mu to ponovo predložiti. Međutim, Dačić nije želeo da otkriva kakakv je odgovor od Vučića dobio ovim povodom.

Srpski šef diplomatije kazao je i da Srbija ulaže ogromne napore kako bi se pronašlo kompromisno rešenje za kosovski problem, ali i da Srbija neće ići ispod nacionalnih interesa.

– Teški su sastanci sa Albanicma, mnogo će teško njima da bude sa ovakvim Vučićem, koji je razočaran odnosima međunarodne zajednice i koji je suočen sa lažnim vestima da ćemo da priznamo Kosovo – rekao je Dačić.

On je ponovio i ono što je pre nekoliko dana rekao – da je navodni „nemački plan“ za Kosovo „čista izmišljotina“. Naglasio je i da to što Evropska unija pomaže Albancima zapravo odmaže sama sebi jer je to, kako je naveo, faktor nestabilnosti.

On kaže i da Srbija ima ozbiljnije stvari od rekonstrukcije vlade, „kao što je Briselski dijalog“.

– Pitajte me ono što je važno. Za ovo što je nevažno pitajte neke druge, ionako nemaju šta da rade, pa se prepucavaju po novinama – rekao je Dačić odgovarajući na pitanja o dijalogu i o promenama u vladi.

Na konstataciju da je on, ipak, član ove vlade, dodao je da on nije taj koji priča o rekonstrukciji.

– Rekao sam i premijerki Ani Brnabić da, što se nas tiče, ne mora uopšte da razgovara sa nama. Mi ne volimo promene. Pustite nas više s tim – rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite