Na ulicama Atine srpske zastave, protestani skandirali živela Velika Srbija! (VIDEO)

Srpske zastave i skandiranje „živela Velika Srbija“ i poruke protiv turskog nasilja na Balkanu, upadljivo su obeležile ovogodišnji marš ultra-desničarske Zlatne Zore povodom godišnjice incidenta IMAI, koji se desio kada je turska armija ubila trojicu grčkih vojnika 1996. godine.

Protest u Grčkoj (Foto: Screenshot)

Incident IMAI se desio u januaru 1996 kada su Turska i Grčka ušli u spor oko toga kome pripada istoimeno ostrvo. U periodu od nekoliko dana dve zemlje su razmenjivale oštre izjave koje su kulmirila provokacijom u koji su Turci došli na grčko ostrvo, skinuli grčku zastavu i podigli tursku. Kao odgovor tome poslat je grčki vojni helikopter sa posadom od troje vojnika da patrolira iznad ostrva, prilikom čega ga je turska avijacija bez ikavog upozorenja oborila, ubivši trojicu vojnika.

U cilju izbegavanja dalje eskalacije sukoba, vlade dveju zemalja su pokušale da zataškaju slučaj, objašnjavajući da je helikopter pao zbog guste magle i loših vremenskih uslova, ali su ipak kasnije prave informacije o ubistvu grčkih vojnika procurele u javnost.

Prilikom protesta povodom godišnjice incidenta na ulicama Atine mogle su se videti zastave Srbije, a skandiralo se i „Zito megali Servia“ i „Zito megali Ellada“, u prevodu živela Velika Srbije i živela Velika Grčka.

Na ovogodišnjem skupu u organizaciji desničarkse opozicione stranke Zlatna Zora, pročitano je pismo političkog aktiviste iz Srbije Aleksandra Vorkapića čiji prevod prenosimo u celosti:

Braćo i sestre, od izuzetne nam je časti što možemo da vam se obratimo ovim putem. Izražavamo veliko žaljenje što nismo večeras sa vama na ovako značajnom skupu koji organizujete. Sećanje na incident koji se desio davne 1996. je koliko važan za vas, Grke, toliko bi trebalo i da bude važan za sve evropske nacije. Mi srpski nacionalisti saosećamo sa vama i poručujemo da nikada nećemo zaboraviti IMIJU!

Te noći 28. januara 1996. godine još jednom Turci su pokazali svoje pravo lice. Te noći ugašena su tri mlada života, tri života koja su branila svoju otadžbinu, tri života koja su branila Evropu. Srbija će pamtiti ta tri junaka, tri mučenika, Christodoulos Karathanasis, Panagiotis Vlahakos, and Ektoras Gialopsos, večna im slava! Srbija i Grčka su oduvek bili blisko povezane zemlje, istorijski i sudbinski, zajedno smo delili i dobro i zlo i tako će ostati.

Na kraju želeli bi smo da vam se zahvalimo u ime našeg naroda za sve ono što ste činili za Srbiju i Srbe, od pomoći Karađorđu za podizanje ustanka protiv turaka, preko balkanskih ratova, slunskog fronta i prvog svetskog rata, rata u bivšoj Jugoslaviji 1991-1995 pa sve do dana današnjeg. Pre desetak dana oduševljeni vašom sabornošću i jedinstvom koje ste pokazali na protestu protiv BJRM i sloganom sa kojim ste izašli „da Srbiju i Grču treba da spaja granica“ mi srpski nacionalisti poručujemo da ćemo se boriti rame uz rame sa grčkom braćom i da Srbiju i Grču nikada neće razdvajati teritorija već spajati.

Čitanje pisma je završeno skandiranjem živela Velika Srbija i živela Velika Grčka. Na skupu je bilo prisutno više hiljada ljudi sa bakljama i zastavama Grčke i Zlatne Zore.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite