OTKRIĆE KOJE MENJA ČOVEČANSTVO: Biolozi iz Evrope i Rusije otkrili kako da učine ćelije besmrtnim!

Biolozi iz Rusije i evropskih zemalja otkrili su kako funkcioniše „srce“ telomeraze – fermenta čije uključivanje u organizam odraslog čoveka može njegove ćelije učiniti besmrtnim – naglašava se u članku objavljenom u časopisu Nucleic Acids Research.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

„Saznanja do kojih smo došli približila su nas shvatanju građe telomeraze, njenog funkcionisanja i regulacije. Iskoristićemo ih za stvaranje preparata koji će stimulisati i povećavati aktivnost telomeraze i produžavati život ćelija. Bićemo u stanju i da telomerazu smanjujemo tako i toliko da ćelije raka lišavamo besmrtnosti“ – objasnila je biolog Elena Rodina sa Moskovskog državnog univerziteta.

Prema njenim rečima, ćelije embriona i embrionalne matične ćelije praktično su sa tačke gledišta biologije besmrtne jer pod određenim uslovima mogu živeti večno i deliti se neograničen broj puta. S druge strane, ćelije u telu odraslog čoveka posle 40-50 ciklusa gube sposobnost da se dele i ulaze u fazu starenja.

Geni od kojih zavisi telomeraza u ćelijama odraslih organizama su isključeni, a ruski i evropski naučnici sada rade na tome da ih `prinude` da ga i dalje proizvode ili da stvore veštačku zamenu za telomerazu.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je to belančevina koja funkcioniše kao kseroks: učitava molekulu RNK i kopira je u DNK buduće ćelije, a zatim spaja (lepi) nove kopije.

Ključni u celom tom procesu, odnosno telomerazi je jedan njen segment koji su nazvali TEN.

Pretpostavlja se da on igra ulogu svojevrsnog kontrolora.

Izvor: Fakti. org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite