VUČIĆ POSTAVIO ULTIMATUM: Ukoliko se ZSO ne formira za 20 dana, Srbija će je sama formirati!

Srbija je na evropskom putu, ali neće urušiti svoje državne i nacionalne interese da bi neki u Evropi i svetu mogli da budu zadovoljni, rekao je predsednik Aleksandar Vučić nakon jučerašnjih pregovora u Briselu. Predsednik je dodao da će Srbija sama formirati ZSO, ukoliko Albanci to ne učine.

Aleksandar Vučić (Foto: Screenshot)

– Moja obaveza je da čuvam mir i stabilnost, a ne kao neko na ulici da postupam. Rekao sam Mogerini da je Srbija na evropskom putu. Borićemo se da učinimo sve da napredujemo, ali nemojte da mislite da je moguće da Srbija uruši sve svoje nacionalne i državne interese da bi neki u Evropi i svetu mogli da budu zadovoljni – poručio je on.

Manevarski prostor nam je mali, rekao je predsednik, ali na nama je da nastavimo da se borimo, ali nezavisnost Kosova nećemo priznati, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini kako bi zajedno pokušali da dođu do kompromisnog rešenja za kosovsko pitanje.

Vučić je rekao da poštuje napore evropskih predstavnika koji su dali sve od sebe i rekao im je koliko je dana prošlo od kada suština Briselskog sporazuma nije prihvaćena.

– Prvih šest tačaka nisu dirnute i to nije samo krivica Albanaca. Briselski sporazum je potpisan pre pet i po godina, to je stranica i po teksta i oni to nisu pročitali! To je uvreda za zdrav razum i za Srbiju – kaže Vučić i podsetio da Srbija ćuti jer čuva mir i stabilnost, budućnost naše dece i majki.

Za pet godina su i najteži ratovi završavani, rekao je predsednik i podsetio da je Srbija ispunila sve tačke od 7. do 15. tačke tog sporazuma, kao i da Albanci nemaju nameru da ispune svoje obaveze.

– Za pet godina nisu mogli da pročitaju stranicu i po teksta, to je uvreda za zdrav razum, za nas, za Srbiju – rekao je Vučić komenatrišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da nije stigao da pročita sporazum o Zajednici srpskih opstina.

– Gotovo 1.800 dana šest glavnih tačaka Briselskog sporazuma nisu ni dirnute, a to ne može da bude samo krivica Albanaca, to je potpisala i EU – istakao je Vučić i dodao da je albanska strana došla nespremna na kompromis jer „ima partnera preko okeana“.

– To im je odgovor na sve – rekao je on i dodao da je upozorio albansku stranu da se „ne igra“ sa dovođenjem vojnih snaga na sever Kosova.

– To sam im nedvosmisleno rekao – rekao je predsednik ne želeći da otkriva odgovor.
O samoinicijativnom formiranju ZSO sa naše strane, Vučić je rekao da se još malo sačeka, te da nam u slučaju da se ništa ne postigne, to jedino i preostaje.

– Ako Albanci u roku od 20 dana ne formiraju Zajednicu srpskih opština Srbija će to učiniti sama – rekao je bez dvoumljenja predsednik Vučić.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite