Trampov savetnik se žestoko protivi islamizmu, za razliku od Mekmastera nije bio u ambasadi Kosova proslavi nezavisnosti!

Džon Bolton, novi savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, prvi je visoki američki funkcioner koji se otvoreno protivio američkom priznanju nezavisnosti Kosova. Boltonovi stavovi su da je islamizam velika pretnja za SAD, pa je poznat i njegov izrazito negativan stav o Iranu. Bolton takođe nije bio prisutan na proslavi godišnjice nezavisnosti Kosova u Vašingtonu, gde je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Mekmaster prisutvovao ceremoniji sa svojim saradnicima albanskog porekla.

Džon Bolton (Foto: Screenshot)

Bolton, koji je na toj funkciji zamenio H. R. Mekmastera, pre 10 godina upozoravao je da će se region Zapadnog Balkana suočiti sa brojnim nestabilnostima ukoliko Kosovo postane nezavisno.

– Ne preporučujem državama u regionu da priznaju Kosovo jer je u pitanju zaštita suštinskog koncepta da ljudi različitog etničkog porekla žive zajedno u okviru granica heterogenih zemalja. Nezavisnost KiM nije ekonomski održiva i rizikuje privlačenje islamskih ekstremista iz celog sveta. To bi moglo da destabilizuje druge zemlje, poput Crne Gore i Makedonije, u kojima takođe žive Albanci – rekao je on 2008. godine, neposredno nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost

Bolton, koji je bio američki ambasador u UN, tada je predviđao i da bi zbog KiM moglo da dođe do novog zaoštravanja odnosa između SAD i Rusije

– Ukoliko bi se pitanje statusa Kosova rešilo na način koji je bio suprotan volji Beograda, pa i drugih sila, poput Rusije i Kine, nema sumnje da bi tokom vremena taj lokalni problem mogao da dovede do veće napetosti u odnosima Vašingtona i Moskve, a potencijalno i drugih zemalja. Takođe, sasvim je sigurno da će doći do podele Kosova, pošto će oblasti uglavnom naseljene Srbima biti orijentisane ka Srbiji i nastojaće da se otcepe – upozoravao je on.

Za razliku od Boltona, njegov prethodnik Herbert Rejmond Mekmaster bio je glavni gost na proslavi desetogodišnjice nezavisnosti Kosova u Ambasadi Kosova u Vašingtonu. Mekmasterovi glavni saradnici bili su Iljber i Ilju Bajraktari, migranti sa Kosova koje su nakon studija na Prinstonu i Harvardu uspeli da se domognu važnih pozicija u američkim državnim organima. Tek će se videti da li će dolaskom Boltona na poziciju savetnika oni ostati na svojim funkcijama, kao i da li je novi Trampov savetnik promenio svoj stav o nezavisnosti KiM.

Neki drugi Trampovi saradnici podržavaju vlasti na Kosovu, a među njima je i Majk Pens, potpredsednik SAD, nakon čijeg izbora se očekivalo više sluha za srpske interese u Americi. Pens je, naime, ranije bio član srpskog kokusa u Kongresu, čiji je zadatak bio da se problemi Srbije više čuju u Americi.

23 smene za godinu dana

Mekmaster je poslednji u nizu smenjenih u Trampovoj administraciji. Prošle nedelje otpušten je državni sekretar Reks Tilerson, a među bivšim radnicima Bele kuće su i direktor FBI DŽejms Komi, glavni strateg Stiv Benon i portparol Šon Spajser.

Izvor: Blic/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite