ANKETA: Velika većina građana bira Kosovo ispred EU, ne prihvataju ni podelu!

Čak 81 odsto građana ne bi podržalo priznavanje kosovske nezavisnosti, čak ni kao uslov za članstvo u EU, njih 45 odsto smatra da Kosovo nije izgubljeno, a za samo dva procenta je manji broj onih koji misle da jeste. Više od polovine građana, tačnije 55 odsto veruje da nezavisnost Kosova neće priznati ova ili neka buduća vlada. 

Ilustracija (Foto: Dnevna Gazeta)

Ovakve stavove građana Srbije pokazalo je istraživanje koje je sproveo Institut za evropske poslove u saradnji sa istraživačkom kućom „Ninamedia“, koje je sprovedeno u periodu od 16. do 20. marta na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika.

Ispitanici su odgovarali na teme: da li je Kosovo izgubljeno, unutrašni dijalog, podela Kosova, priznavanje nezavisnosti i povratak srpskih institucija na Kosovo.

Kosovo je definitivno izgubljeno za samo 30 odsto starijih građana iz grupe 60+ godina, dok mlađi, njih oko 50 odsto, smatraju da je severna pokrajina izgubljena za Srbiju. Istraživanje pokazuje i da 56 odsto građana ne bi podržalo podelu Kosova, a da bi to učinilo 30 odsto.

Podela između Srba i Albanaca

Da se Kosovo podeli između Srba i Albanaca slažu se više stariji građani, dok sa porastom stepena obrazovanja takođe raste broj onih koji smatraju da Kosovo treba podeliti. Svega 3,4 odsto građana kaže da je učestvovalo u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, dok 94 odsto nije.

Rezultati istraživanja pokazaju i da sa rastom stepena obrazovanje raste broj onih koji bi učestvovali u dijalogu. Četvrina ispitanika očekuje da će ova ili neka druga vlada priznati nezavisnost Kosova, sa porastom broja godina opada broj, a sa porastom stepena obrazovanja raste broj onih koji misle da će se to dogoditi.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite