NASTAVLJAJU SE PONIŽAVAJUĆI PREGOVORI? Vučić i Mogerini se usaglasili da nastave sa redom na dijalogu Beograda i Prištine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini saglasili su se da pronađu nove načine kako bi nastavili sa radom i rešavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem.

Vučić sa Federikom Mogerini (Foto: Screenshot)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini imao otvoren razgovor, da je izneo naše viđenje čitave situacije i da se više ne pominju „obe strane” nakon sastanka.

Ukazao sam na činjenice i pokazao dokumenta koja svedoče da Marko Đurić nije kršio proceduru i to je najvažnije, rekao je predsednik za RTS, i dodao da je naš interes da očuvamo mir i stabilnost, a to možemo samo tako da ne ugrožavamo sigurnost i bezbednost Srba na KiM.

Kako je rekao, saglasili su se da je najvažnije sačuvati mir i stabilnost, i da je uveren da se ljudi na KiM danas sigurnije osećaju.

Dodao je i da je večeras imao razgovor i sa američkim diplomatom Vesom Mičelom i da im je zajedničko da je očuvanje mira od suštinskog značaja.

„Izašli smo iz ovoga tako da je šteta po naš narod na KiM minimalna”, rekao je Vučić.

„U moje vreme neće biti srpskih poraza”, podvukao je Vučić.

Vučić je u intervjuu RTS posle razgovora sa Mogerini, koja je došla u Beograd dan posle nemilih scena i hapšenja Marka Đurića na KiM, rekao:

„Izneo sam naše viđenje svega i pokazao dokumenta koja su pokazala da Marko Đurić nije kršio proceduru. Marko Đurić je postupao u skladu sa ustavom Republike Srbije. Ne obazirem se na ono što se piše u domaćim, zapravo stranim medijima, da je neko hteo nešto da uradi ili je žrtvovao Đurića, to su gluposti. Ja sam poređao činjenice i pokazao im ih”, rekao je Vučić.

„Videćemo kako ćemo u budućnosti da rešavamo stvari. Kad imate sukobe, morate da težite da ih rešavate razgovorom. Kako će to da izgleda, to ćemo da vidimo”, rekao je srpski predsednik.

„Što se tiče razgovora sa Mogerinijevom, pominjale su se obe strane u prvoj reakciji. Sada ih u saopštenju nema, jer je najgore licemerje govoriti o nesrazmernoj upotrebi sile. To je bilo protivpravna upotreba sile…”, istakao je.

On je naveo da sluša od političkih protivnika i čita u medijima razne gluposti…

„Mi smo govorili samo o činjenicama i za mene je bila potpuno jasna namera. Mogu da govorim o tome kako je ceo sever srpske pokrajine bio okružen kosovskim snagama, napravili su kompletan prsten sa ciljem da pokažu kako žele da to izgleda. Čudom nije bilo poginulih i teško stradalih. Nismo im dali da zauzmu sever Kosova, to smo uradili vodeći oštru, pametnu i mudru politiku i jasno smo stavili do znanja da ni sa Srbima, ni sa Srbijom ne mogu da se igraju. Nisam fasciniran njihovom snagom, niti njihovom moći, a ni pameti, tako da mi je olakšana situacija…”, rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite