Vučić poslao poruku da će vojska ući na Kosovo ukoliko se ROSU ne povuče sa severa!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odložiće saopštavanje javnosti svoj predlog za rešavanje problema Kosova, saznaje Danas iz izvora u Vladi Srbije.

Vođa SNS (Foto: Screenshot)

Kako nam je rečeno, predsednik će zbog novonastalih okolnosti na Kosovu, svoj predlog rešenja izneti krajem aprila ili početkom maja, iako se očekivalo da to učini krajem ovog ili početkom narednog meseca.

Izvori Danasa navode da bi u ovom trenutku bilo bespredmetno izlagati bilo kakvo rešenje, jer je za to potrebna i druga strana koja je spremna na kompromis. To, kažu naši sagovornici, u ovom trenutku nije slučaj. Uz to, izlazak Srpske liste iz Vlade Kosova, znači pad vlade u Prištini, koje će svakako odložiti primenu bilo kakvih dogovora, pa i dijalog u Briselu bar za šest meseci, do formiranja nove vlade.

Eventualni pad vlade u Prištini, koji će, najverovatnije biti poguran potezom Srpske liste, potvrđuje nezvanične teorije o tome da se rešavanje pitanja Kosova odlaže, jer ni Beograd ni Priština nisu uspeli da od najjačih igrača na međunarodnoj sceni dobiju ono što žele, iako je delovalo da je početak raspleta i normalizacija odnosa Beograd ai Prištine na vidiku. Bez obzira na to što bi kompromisni prelog za rešavanje problema u odnosima Srbije i Kosova smanjio pritisak na obe strane, a uz pomoć međunarodne zajednice, naši izvori iz Vlade Srbije podržavaju dogovor Vučića i Srba sa Kosova da izađu iz kosovske vlade. Kako kažu, hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, upad sa dugim cevima na sastanak državnih zvaničnika i predsednika opština, koji sede i ne pružaju otpor, je kršenje osnovne povelje EU o ljudskim pravima i klasičan akt torture, po svim evropskim zakonima. Naši sagovornici su ubeđeni da je sve urađeno po direktnom nalogu vlade Kosova, te da je izlazak iz nje za Srbe sasvim opravdan potez i najbolje rešenje. Jer, kako kažu, ostajanjem u toj vladi, oni bi samo potvrdili da je to sto se desilo u severnom delu Kosovske Mitrovice, opravdano.

U Beogradu je juče potvrđena odluka Srpske liste od ponedeljka uveče da izađe iz Vlade Kosova. Predsednik Srpske liste Goran Rakić je juče posle konsultacija sa predsednikom Srbije u Beogradu najavio izlazak iz Vlade, kao i da će deset većinski srpskih opština na KiM formirati Zajednicu srpskih opština. Prema njegovim rečima, sutra će se u Kosovskoj Mitrovici održati sednica svih deset opština sa većinski srpskim stanovništvom i biće predloženo da do 20. aprila formira ZSO.

„Srpska lista će izaći iz vlade privremenih institucija i nećemo davati podršku. Mi znamo da će se oni ujediniti, lako se oni ujedine kada su u pitanju interesi protiv Srba. Ali, i mi ćemo se ujediniti i ostaćemo dole i branićemo svoje domove. I nikakva policija, ROSU ili Euleks neće nas oterati sa tih prostora“, rekao je Rakić.

Uskoro je, kako je naveo, punih pet godina od kako je potpisan Briselski sporazum, a Priština nije ispunila obavezu da formira ZSO, pa će to učiniti srpske opštine na KiM. Prema njegovim rečima, predsednik Vučić se saglasio sa njihovim stavovima i ponovio im da Srbija neće dozvoliti neki novi „Bljesak“ ili „Oluju“. Rakić je objasnio da se više neće praviti razlika između Srba sa severa i sa juga pokrajine. On je pozvao Srbe da ne učestvuju ni u kakvoj kosovskoj vojsci. Prema njegovim rečima, dešavanja u ponedeljak su „bila proba kako da osvoje sever Kosova“.

Vučić poručio da je vojska spremna da uđe na Kosovo

Kako pišu Novosti tokom inicdenata u K. Mutrovici.Vučić je zaustavio dalji prodor albanskih specijalaca na sever Kosova i Metohije i sprečio eskalaciju nasilja porukom da je Vojska Srbije spremna da uđe u južnu pokrajinu ako se jedinice ROSU ne povuku, a Marko Đurić ne bude momentalno pušten na slobodu.

List piše, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da je suočen sa dramatičnom situacijom, koja je protumačena i kao namera Albanaca da trajno preuzmu kontrolu na severu, Vučić povukao potez koji je bio „presudan za odvraćanje Prištine od paklene namere“.

Dalje se navodi da će se Beograd i dalje isključivo mirnim sredstvima boriti za mirno i pravedno rešenje statusa Kosova i Metohije.

Bez obzira na ovo čvrsto opredeljenje, Vojska Srbije je u potpunosti spremna da ispuni svako naređenje, pišu Novosti i dodaju da je prema njihovim saznanjima, „posle ove provokacije Albanaca – podignuta borbena gotovost“.

Izvor: Danas/Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite