ZAKONI O BOGOHULJENJU U 21. VEKU: Novinarki doživotno zabranjen ulaz u Britaniju, zbog spora sa migrantima!

Kanadska novinarka Lauren Southern dobila je doživotnu zabranu ulaska u Veliku Britaniju nakon što se glas o njenom „društvenom eksperimentu“ u Lutonu proširio do britanskih vlasti. Southern je eksperiment vršila kako bi testirala da li i do koje mere migranti islamske veroispoveti koji žive u Velikoj Britaniji gaje homofobiji i mržnju prema trans osobama. Eksperiment je odgovor na sličnu akciju sajta Vice koji je radio publikacije sa sloganom Isus je gej.

Incidenti u Britaniji (Foto: Screenshot)

Novinarka je po objašnjenjima Briatnske policije navodno distribuirala „rasistički materijal“. Tokom svoje poseta Lutonu, u akciji koju je organizovala kao društveni eksperiment, Southern je pokušala da prolaznicima deli letke na kojima je pisalo „Allah je gej“ i „Allah je trans“, što je kod mnogih izazvalo negativne reakcije i poziv policiji.

Aktivistica je objavila video na Twitter-u i YouTube-u, na kojem se vidi kako ju policajci upozoravaju kako bi dotični „eksperiment“ mogao završiti nasiljem budući da su neki ljudi „duboko uvređeni“. Pored toga, Southern je upozorena da bi mogla biti uhapšena zbog „uznemiravanja javnog reda i mira“ ako ne obustavi svoje aktivnosti.

Policija nije pritvorila Southern, već je pod člankom 7 Zakona o terorizmu dobila zabranu ulaska u zemlju, uz obaveštenje u kojoj stoji da njene aktivnosti u Lutonu „predstavljaju prijetnju temeljnim interesima društva i javnoj politici Ujedinjenog Kraljevstva.“

Southern je prošle godine uhićena u Italiji od strane obalne straže dok je vršila reportažu o aktivistima koji su pokušali da blokiraju ulaz brodu koji je kriminalnim putem prevozio imigrante iz Libije u Italiju.

Southern kaže da ovo pokazuje da Britanija implementira zakone o bogohuljenju koji postoje u islamskim zemljama i ističe da je ultra-liberalni kanal Vice radio sličan eksperiment u kome govore ljudima da je Isus gej i da je Isus bio trans. Niko od nadležnih organa nije reagovao na na njihove aktivnosti, iako i njih neko može videti kao govor mržnje i pretnju po bezbednost.

Izvor: Dnevna Gazeta/Tribun.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite