Rusija proizvodi laserski lokatora, precizan do jednog milimetra!

Rusija privodi kraju gradnju laserskog lokatora koji će kosmička rastojanja meriti preciznošću do – jedno jedinog milimetra.

Ilustarcija (Foto: Wikimedia)

Osnovni zadatak će mu biti da prati kretanje tuđih špijunskih satelita, a njegov teleskop nove generacije obezbeđivaće jasne „slike“ svih kosmičkih aparata.

U slučaju da se sa njima dogodi neka havarija – biće u stanju da odredi o čemu se radi. Primera radi: da li su problemi nastali zato što se nekom aparatu nisu otvorile solarne baterije.

Laserski lokator se gradi na Altaju i treba da bude završen naredne godine.

Kad profunkcioniše, znatno će proširiti i povećati mogućnosti Rusije da kontroliše kosmički prostor.

Njegov optički teleskop imaće prečnik veći od tri metra koji će biti spregnut sa laserskim daljinomerom.

Rusija na Altaju već ima laserski daljinomer koji je „uvezan“ sa četiri puta manjim teleskopom.

Novi teleskop će biti u stanju da otkrije kakva sve oprema se krije unutar nekog tuđeg satelita. A samim tim: i čemu sam satelit služi.

Ruski astronomi sada imaju ambiciju i da – sa postavljanjem reflektujućih ogledala na međuplanetarne stanice „Luna-25“ i „Luna-27“ – izmere rastojanje do Meseca. I u tom slučaju garantuju preciznost „u milimetar“.

Naučni rukovodilac Instituta za kosmičku politiku Ivan Moisejev povodom laserskog lokatora na Altaju ukazuje:

„On će višestruko povećati mogućnosti Rusije. Pomagaće čak i pri korigovanju trajektorije Međunarodne kosmičke stanice. Pouzdano će otkrivati da li je lansirani satelit stigao na planiranu orbitu, a u slučaju kosmičkih havarija biće naprosto nezamenljiv“.

Teleskope ove klase – sparene sa laserskim daljinomerom – trenutno imaju samo dve zemlje. Sjedinjene Države – dva i Francuska – jedan.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite