Vojska Srbije vežbala sprečavanje otimanja teritorije od strane pobunjenika

Taktička vežba sa bojnim gađanjem „Sadejstvo 2018“ održana je danas na poligonu Pasuljanske livade, a predstavnici vojske, vlasti i medija mogli su da vide protivpobunjeničku akciju po zamišljenom scenariju.

Vučić (Foto: Screenshot)

U sprovedenoj akciji predstavljena je situacija u kojoj grupa pobunjenika pokušava da otcepi deo državne teritorije.

U tom pokušaju njima se suprotstavljaju državne vojne snage, a tom prilikom upotrebljavaju se i različite vrste naoružanja.

Na poligonu za vežbanje čuli su se pucnji, bacane su bombe, puštani dimni signali upozorenja, a nadletali su helikopteri i avioni.

Prisutni su mogli da vide i izviđačke automobile „hamere“ i bespilotne letelice, kao i akciju spasavanja ranjenih sanitarnim helikopterom.

Vrhunac akcije bio je upad u štab pobunjenika koji su izvele protivterorističke jedinice.

Nakon upada naseljeno mesto je „očišćeno“ od pobunjenika, a evakuacija povređenih izvršena je pomoću dva sanitetska vozila S2.

„Teže povređeni“ učesnici akcije preveženi su helikopterom, a „lakše povređeni“ do sanitetskog mesta.

Na kraju akcije, stanovništvo se evakuiše iz naseljenog mesta, a jedinice Crvenog krsta donose neophodne namirnice i vodu.

Akcija je izvedena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Aleksandar Vulina i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića.

General Diković je pre početka vežbe zahvalio predsedniku Vučićy na prisustvu i istakao da njegov dolazak na vežbu pokazuje brižan odnos prema Vojsci Srbije.

Diković je dodao da je prikazano uvod u složenije vežbe čije se izvođenje planira u sadejstvu sa ostalim snagama bezbednosti Srbije.

Današnjoj vežbi prisustvovali su i strani izaslanici i vojni veterani.

U glavnoj ulozi 900 vojnika Četvrte kopnene brigade

Aleksandar Vučić je povodom vežbe rekao:

„Kao mala zemlja koja se ne nalazi u vojnim blokovima, a koja želi da sačuva svoju slobodu i suverenitet, moramo da imamo snažnu i efikasnu armiju da bismo u tome uspeli. Obezbedićemo dodatno poboljšanje životnog standarda pripadnika Vojske Srbije. Posebno ćemo se postarati za vojnike pod ugovorom i podoficire. Svi će imati značajna povećanja, a i nastavićemo da opremamo vojsku”.

Objasnio je da se radilo o redovnoj vežbi Četvrte brigade kopnene vojske u veoma teškim meteorološkim uslovima, u kojoj je učestvovalo 900 vojnika i deo našeg vazduhoplovstva.

„Zahvalan sam momcima i devojkama koji su ovo uradili sa mnogo truda i angažmana. Hvala komandnom kadru na dobroj uvežbanosti. Mislim da su pokazali zavidnu disciplinu i dobru utreniranost. Radili su neke stvari koje druge vojske ne rade na svojim vežbama“, poručio je Vučić u obraćanju nakon vežbe.

Dodao je da je na kraju vežbe poželeo da kaže da je vežba odlično izvršena, ali su mu ukazali da treba da izgovori „vrlo dobro” kako bi nakon toga vojnici odgovorili sa „služimo Srbiji”.

Rekao je da su danas mogla da se vide i oružja i oruđa koja su već bila na stokovima za uništenje, a koja su izvučena i obnovljena, i dobro rade.

„Mi smo ih izvukli odande, obnovili resurse i mogli ste da vidite da oni dobro rade. Mogli ste videti i izviđačke avione i bombardere. Imali smo ih jedan ili dva, danas ih imamo sedam, a uskoro očekujemo da u resursu imamo svih 12. To znači da imaju dozvolu i da su ispravni i da mogu da funkcionišu”, istakao je.

Kazao je da su nova vozila – borbena oklopna vozila i protivoklopno lansirno oruđe, koje je, dodao je, bilo na uništavanju u Smederevskoj Palanci, jer je neko obećao da ćemo to da uništimo.

„Nismo to uništili i baš me briga šta su obećavali. Videli ste da to danas odlično radi”, rekao je Vučić.

„Nadam se, želim i verujem da ćemo moći da postižemo bolje rezultate u vežbama koje predstoje”, naglasio je Vučić.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite