PATRIJARH IRINEJ: Rusija će nam pomoći da sačuvamo Kosovo

Srbija će učiniti sve što je moguće da sačuva Kosovo i srpsko prisustvo u toj pokrajini, a s tim u vezi posebno se nada pomoći Rusije i Ruske pravoslavne crkve, poručio je patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh Irinej (Foto: Screenshot)

Prema rečima patrijarha, Srbija se u ovom trenutku istrajno bori da sačuva Kosovo u sastavu zemlje pošto se ta teritorija „Srbiji neopravdano oduzima“.

„Činimo sve što je moguće da se suprotstavimo pritisku onih zemalja koje se tako nepravedno ponašaju prema nama, imajući u vidu priznanje Kosova. To je najveća nepravda koju su učinili ’ovozemaljski moćnici‘ i koja će imati izuzetno ozbiljne posledice za čitav svet. Mi i pored toga izražavamo nadu da će mnoge zemlje promeniti svoj stav. Ipak, posebno se uzdamo u Rusiju koja zauzima vodeće pozicije u svetu. Naše snage su male i veoma nam je potrebna pomoć bratske Rusije i Ruske pravoslavne crkve“, rekao je patrijarh.

On je podsetio da Srbiju i Rusiju objedinjavaju zajednička vera, istorija i kultura i da su vekovima odnosi dve zemlje uvek bili veoma bratski. U najtežim periodima srpske istorije, dodaje patrijarh Irinej, ruska država je uvek pružala pomoć Srbiji.

„I danas kada su mnoge države zauzele antirusku poziciju mi smo ostali na strani Rusije. To nam mnogi prebacuju — ne želim da pominjem o kome je reč. Ti ljudi na svaki način ometaju ulazak Srbije u EU nazivajući nas ’malom Rusijom‘. Mi nemamo ništa protiv tog imena, čak nam je i drago što nas tako zovu“, dodao je poglavar SPC.

Na pitanje o položaju Srba na KiM deset godina nakon što su kosovski Albanci jednostrano proglasili „nezavisnost“, patrijarh je istakao da je Kosovo „veliki problem i velika rana srpskog naroda“, a to je mesto gde je nastala srpska istorija, državnost i kultura.

„Tamo se nalaze naše najveće svetinje. U Pećkoj patrijaršiji nalazi se zvanična rezidencija srpskih arhiepiskopa i patrijarha. Zato kažemo da je Srbija bez Kosova — čovek bez srca“, naglasio je srpski patrijarh.

Izvor: Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite