VUČIĆ: Izgleda da nas očekuje zamrznuti konflikt na Kosovu, ja sam protiv toga (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je protiv stanja zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije, jer ta, naizgled realnija opcija, Srbiji ostavlja sve manje prostora za zaštitu svog suvereniteta u pokrajini. Ističe da će se ubuduće razgovori nastavljati tek kada se ispuni dogovoreno.

Vučić (Foto: Screenshot)
 Rešavanje kosovsko-metohijskog problema od suštinskog je značaja za našu zemlju, istakao je predsednik Aleksandar Vučić otvarajući Nacionalni konvent o EU, koji se održava u okviru unutrašnjeg dijaloga, te ukazao da u ovom trenutku imamo dve realne opcije.

„Jedna izgleda mnogo realnije, a to je opstanak i ostanak stanja zamrznutog konflikta“, rekao je predsednik i dodao da se u procesu unutrašnjeg dijaloga najveći broj ljudi koji su učestvovali u njemu zalagao upravo za očuvanje statusa kvo i da čekamo neke bolje prilike za nas u budućnosti.

„Iako je to većinski stav političke i nepolitičke javnosti Srbije, ja sam protiv takvog rešenja, ne zato što ne volim Srbiju ili ne razumem svetska kretanja u globalnoj politici, već zato što smo analizirali sa nekim nevladinim organizacijama i fondovima, preko vlade i Kancelarije za KiM, šta je to što možemo da dobijemo i gubimo“, rekao je Vučić.

Zaključak tih analiza je, kaže, da, imajući u vidu naše ekonomske potencijale, socijalne, demografske, demokratske i sve druge, protekom vremena ne dobijamo ništa.

„Naprotiv, bićemo u težoj situaciji, mi, a ne neko drugi“, uveren je predsednik Srbije.

„Za nas je važno rešenje, pa i posle ovako teškog trenutka po našu zemlju, u kojem se pokazalo da jedna strana želi nasiljem da rešava probleme i smatra da politikom svršenog čina može da dovede do rešenja, čiji je osnovni cilj suštinsko zauzimanje severa Kosova, jer tamo nema faktičkog suvereniteta, a računajući sve druge potencijale, ekonomske i demografske već su izračunali da će u svim opštinama južno od Ibra osim Štrpca biti većinski albansko stanovništvo za par godina“, rekao je Vučić.

Istakao je da je opredeljenje Prištine da po svaku cenu zauzme sever Kosova, ostvari suverenitet.

„Namera im je da nas dovedu do svršenog čina, na isti način kao što nas je Hrvatska posle ‘Oluje’ dovela do svršenog čina, da se isto dogodi na severu Kosova i Metohije“, rekao je Vučić.

Dijalog kada se ostvari dogovoreno

Proces dijaloga ubuduće se može voditi samo po principu: prvo se ispuni dogovoreno, pa se razgovor nastavlja, rekao je predsednik Vučić na debati Nacionalnog konventa u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

„Svakako da će razgovori biti nastavljeni, a na koji način i u kojem formatu, videćemo“, rekao je Vučić.

Rekao je da je problem da razgovarate u petak, a da Priština istog dana donosi odluku da Đurić bude uhapšen, i onda glavnog pregovarača ne samo da pretuku, već pokušavaju da ga unize, mada su unizili samo sebe.

„Ubuduće će se sve zasnivati na ispunjenju porcesa, odnosno da ono što je dogovoreno mora i da se ispuni, a, kada se to desi, bićemo spremni da razgovore nastavimo“, poručio je Vučić.

Objasnio je da ćemo atmosferu koja je stvorena hapšenjem Marka Đurića morati da prevaziđemo, ali i da poverenja, bilo kakvog, neće biti.

Naveo je i da državno rukovodstvo Srbije nije spremno da bude jedini učesnik u kompromisu i svakovrsnom dijalogu i da budemo jedini koji bi trebalo da pruže sve, a da se druga strana, i oni koji su između, prave da ne vide ko je suštinski za kompromis, a ko nije.

Proba zauzimanja severa KiM

Atmosfera posle događaja u Kosovskoj Mitrovici je, kaže, užasna.

Predsednik Vučić smatra da je sve što se dogodilo – urađeno i zbog unutrašnjih problema privremenih vlasti u Prištini, progona gulenista i odnosa prema SAD, ali je to, kaže, bila i proba zauzimanja severa KiM.

„Nije tu bilo reči samo o hapšenju Marka Đurića, već se radilo i o raspoređivanju njihovih jedinica na sever“, objasnio je Vučić.

Zahvalio je članovima Konventa što su se uključili u unutrašnji dijalog.

Izvor: RTS, Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite