VICE-PREMIJER ITALIJE: Neka NATO zna da nismo beskičmenjaci, sami donosimo odluke i zbližićemo se sa Rusijom!

Kao odgovor na upozorenje NATO-a da Rim mora ostaviti na snazi sankcije usmerene protiv Rusije, Luigi Di Maio italijanski vice premijer  izjavio je da nova vlada neće primati naredbe od nikoga, i da će poboljšati odnose Italije sa Rusijom.

Luiđi di Maio

Di Maio, koji je novi ministar ekonomskog razvoja i zamenik premijera, kazao je da nova italijanska administracija „neće biti beskičmenjačka i podilaziti volji drugih država“.

Nova koalicijska vlada već je pokazala otpor neprijateljskom stavu zapada prema Rusiji. U sredu se našla na udaru predstavnika NATO saveza nakon govora italijanskog premijera koji je izrazio nameru zbližavanja Rusiji i ukidanja sankcija toj zemlji, koje ujedno štete italijanskoj privredi.

Dok je premijerov govor naišao na pljesak i odobravanje u parlamentu, ujedno je izazvao oštre kritike predstavnika NATO saveza.

„Moramo zadržati politički dijalog s Rusijom, no ekonomske sankcije su važne“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Američka veleposlanica pri NATO-u Kay Bailey Hutchinson upozorila je Italiju da kao članica saveza mora napustiti ideju promjne stava prema Rusiji dokle god „Moskva ne promijeni svoje ponašanje, inače će to biti loš signal Moskvi“.

No čini se da ova upozorenja nisu promijenila stav nove vlade po pitanju vanjske politike. „Otvoreni smo prema razgovoru s Rusijom, kao što smo uvijek bili“, poručio je Di Maio.

Izvor: Dnevna Gazeta/RT, Tribun.hr

Više o ovoj vesti možete da pročitate na engleskom jeziku klikom OVDE.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite