KORAK KA PRIJATELJSTVU: Tramp i Kim Džong Un potpisali dekleraciju, evo šta u njoj stoji (FOTO)

Iako Donald Tramp i Kim Džong Un nisu odmah objavili što stoji u deklaraciju koja je potpisana, ona je podeljena prisutnim novinarima. Deklaracija sadrži četiri ključne tačke.

Foto: Screenshot

1. SAD i Severna Koreja posvećeni su uspostavljanju novih odnosa između dve zemalje u skladu sa željama naroda obe države za mirom i prosperitetom.

2. SAD i Severna Koreja će zajedno raditi na izgradnji dugotrajnog i stabilnog režima mira na Korejskom poluostrvu.

3. U skladu s deklaracijom iz Panmunjoma koja je potpisana 24. aprila, Severna Koreja se obvezuje da će raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

4. SAD i Severna Koreja obavezuju se na povratak ratnih zarobljenika i onih koji su nestali u borbama, što uključuje povratak onih koji su već identifikovani u svojim zemljama.

Tramp je posle potpisivanja upitan da li je Kim pristao na denuklearizaciju. „Mi započinjemo ovaj proces brzo, veoma, veoma brzo. Apsolutno“, poručio je američki predsednik.

Prema njegovim rečima, severnokorejski vođa Kim Džong-un mu je rekao da Severna Koreja uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora. „Severna Koreja već uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora“, kazao je Tramp.

CNNa navodi da ova Kimova obaveza nije navedena u zajedničkoj deklaraciji dvojice lidera, ali je Tramp u obraćanju novinarima dao objašnjenje za to. „To smo se dogovorili nakon što je sporazum potpisan“, rekao je on.

Tramp je kazao da je Kim, potpisanim sporazuma, ponovo potvrdio „svoju nepokolebljivu posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva“ i ističe da Kim „želi da to učini“.

Izvor: Tanjug, Index.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite