BRISEL PRED TAČKOM KLJUČANJA: Italija blokira samit EU, stavljen veto na primanje migranata!

Premijer Italije Đuzepe Konte odbio je da podrži dogovorene zaključke po drugim temama sve dok se EU lideri ne usaglase oko rešanja za problem migracija.

Brisel (Foto: Screenshot)

Zbog ovakve blokade Samita lidera EU od strane nove vlade u Rimu, otkazana je i redovna konferencija za novinare koju je trebalo da održe predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta Žan Klod Junker i Donald Tusk.

„Jedna zemlja članica ima rezerve prema svim zaključcima, tako da do ovoga trenutka ništa nije dogovoreno“, poručio je tokom večeri portparol Saveta.

Pred večeru EU lidera u Briselu, na kojoj je trebalo da se razgovora o rešenju problema migracija iz italijanske delegacije poručili su da „ništa nije gotovo dok sve nije gotovo“.

Diplomatski izvori navode da je nova italijanska vlada nezadovoljna pristupom EU u rešavanju problema migracija.

EU je, prema mišljenju Rima, svoj fokus prebacila sa Italije i Grčke kao zemlja koje su „prve na udaru“ migranata na problem ilegalne miracije u zemljama Zapadne Evrope, na prvom mestu Nemačke.

U očekivanju večerašnjeg ishoda razgovora o migracijma, premijer Konte je odbio da podrži već spremne zaključke Evropskog saveta o temama kao što su digitalna agenda, odbrana, EU budžet, ali i proširenje.

Evropski diplomatski izvori su rekli da očekuju dugu i tešku debatu o migracijama tokom večeri, ali se i nadaju usvajanju svih predviđenih zaključaka u petak, tokom drugog dana samita EU lidera.

Izvor: RTS, Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite