TRAMPOV SAVETNIK RODŽER STOUN ZA SRPSKE MEDIJE: Amerika uskoro izlazi iz NATO-a, izgubio je legitimitet!

TRAMPOV SAVETNIK RODŽER STOUN ZA SRPSKE MEDIJE: Amerika uskoro izlazi iz NATO-a, izgubio je legitimitet!

Nekadašnji savetnik američkog predsednika Rodžer Stoun smatra da je moguće da predsednik SAD Donald Tramp u svom drugom mandatu pokuša da „izvede“ Ameriku iz NATO-a, jer taj savez, po njegovoj oceni, nema više legitimnu svrhu. Stoun je ovu izjavu dao u intervjuu za srpski blog Američka politika. 

Stoun smatra da postoji mogućnost da SAD napuste i Svetsku trgovinsku organizaciju, ali da ne vidi okolnosti pod kojima bi se to dogodilo u slučaju UN.

On je za „Večernje novosti“ rekao da iskreno misli da danas na svetskoj sceni manja opasnost dolazi od Rusa, a veća od Kineza, te da Amerika u nekim oblastima ima zajednički interes sa Rusima, poput borbe protiv islamskog terorizma.

Stoun se nada da su Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin nedavno u Helsinkiju razgovarali o tome kako da se „nose“ sa islamskim terorizmom, što je problem za obe zemlje.

Predviđajući kolaps NATO-a, on je rekao da je ta alijansa imala smisla u trenutku nakon Drugog svetskog rata, ali da većina američkih partnera u alijansi agresivno „trguje“ sa Rusijom i ne uplaćuje svoj udeo u članstvu u savezu.

– Tako da mi i dalje snosimo nesrazmeran iznos troškova njihove moguće odbrane. Pretpostavljam da bi predsednik tokom svog drugog mandata mogao da nas izvuče iz NATO-a – rekao je Stoun.

On je podsetio da se Tramp na izborima kandidovao kao neintervencionista i dosledno se suprotstavlja ratovima u Iraku, Avganistanu i Siriji, ali da „duboka država“ i konkretni interesi vojnoindustrijskog kompleksa zaista pokušavaju kontramerama da preokrenu njegove namere.

– Mislim da su njegovi instinkti dobri, ali dozvolio je generalima da mu govore šta mora da radi – kaže Stoun.

On je ocenio da su Rusi više zainteresovani za Siriju zbog blizine granice, isto kao što bi Amerika bila zabrinuta ako bi došlo do revolucije u Meksiku, dok Ruse ne bi bilo briga.

– Nije vredno rizikovati treći svetski rat izazivajući Ruse u zemlji koja se nalazi na njenim granicama – ocenio je Stoun.

Govoreći o predstojećim američkim izborima za Predstavnički dom i Senat, on je rekao da njihov ishod nije jasan i da je situacija u SAD izrazito nestabilna, ali da ostaje da se vidi da li će Tramp uspeti da američkom narodu formuliše značaj tih izbora.

On smatra da će demokrate, ako osvoje Predstavnički dom, sigurno glasati o razrešenju Trampa, ali da bi Senat morao da dvotrećinskom većinom glasa za to.

Izvor: Srna, Večernje Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite