SALVINI UDARIO ŠAMAR BRISELU: Briga me za vaše stavove, o finansijama Italije neće odlučivati EU!

SALVINI UDARIO ŠAMAR BRISELU: Briga me za vaše stavove, o finansijama Italije neće odlučivati EU!

Italijanski zamenik premijera Matteo Salvini u subotu je poručio Europskoj Uniji da ga „nije briga“ ako Europska komisija odbaci talijanski predlog budžeta.

Niko u Briselu mi ne može reći da nije vreme za to. Ako Brisel kaže da to ne smijem učiniti, mene nije briga, ja ću to svejedno učiniti.

Italijanska koaliciona vlada izradila je priedlog budžeta koji povećava potrošnju, stavlja javni deficit na 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda za naredne tri godine, što će verovatno premašiti trenutni javni dug koji se nalazi na 131 posto BDP-a.

Predhodna vlada težila je deficitu od 0,8 posto BDP-a, što bi pomoglo smanjenju duga, ali bi verovatno ugrozilo ekonomski rast.

Predstavnici EU upozorili su da su zabrinuti zbog najavljenog italijanskog deficita, što je  uzburkalo finansijska tržišta i poskupilo kredite italijanskoj vlasti.

To je proračun koji prelazi granice naših zajedničkih vrijednosti“, kazao je Pierre Moscovici, koji vodi sektor za finansije i ekonomiju pri Evropskoj komisiji.

Italijanski predsednik Matarela također je iskazao zabrinutost, te upozorio vladu da ustav zahteva stabilan budžet i održivi javni dug.

Salvini je na to odgovorio da „nakon godina i budžeta koje nam je diktirala Europska Unija, konačno smo promenili smer i ulažemo u našu budućnost i naš rast“.

Izvor: Tribun.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite