Albanci metalnim bokserima pretukli srpsku decu u Orahovcu!

Albanci metalnim bokserima pretukli srpsku decu u Orahovcu!

Grupu srpske dece iz Orahovca u Metohiji dok su se igrali u srpskom delu grada napali su duplo stariji mladići albanske nacionalnosti i naneli im fizičke povrede. Zbog pokušaja da odbrani mlađu braću, uhapšen je devetnaestogošnji mladić srpske nacionalnosti.

Ilustracija (Foto: Screenshot)

Polednji i najbrutalniji u nizu napada na mališane srpske nacionalnosti dogodio se pre dva dana. Dečake od osam – devet godina fizički su napali i u brojčano duplo većem broju stariji maloletnici (oko 16 -17 godina) iz albanskog dela Orahovca. Dok su tukli mališane, među napadačima jedan od albanskih mladića imao je metalni bokser sa kojim je nasrtao na decu. U pokušaju da spasi mališane, srpski mladić N.M. je završio u pritvoru.

– Naš mladić koji je tek napunio 19 godina video je napad i pokušao da odbrani decu među kojima su bila i njegova dva mlađa brata. On je pokušao da odgurne i izgura sa igrališta mladog Albanca koji je udarao okolo bokserom. Sve bi se završilo na još jednom prebijanju naše dece i nereagovanju nadležnih, da otac albanskog mladića sa bokserom nije prijavio slučaj kosovskoj policiji. On je rekao da “neće njegovu decu da biju srpski vojnici jer naš mladić više nije mali već punoletan, a to znači vojnik” – navode za “Blic” meštani Orahovca.

Epilog prebijanja najmlađih meštana srpskog dela Orahovca je hapšenje srpskog mladića, koji je posle ispitivanja i zadržavanja pušten.

Svakodnevne pretnje, povremeno i batine

Da nije bilo ovako drastičnog slučaja možda se i ne bi saznalo da su srpska deca u Orahovcu neprestano na mesti starijih Albanaca. Svakodnevna vređanja i pretnje, praćene povremeno i batinama, događaju se na igralištu u srpskom delu grada. Ovo je jedini deo u zatvorenom srpskom delu koji je okružen albanskom većinom, gde deca mogu da se igraju. Na istom igralištu imaju i časove fizičkog.

U srpskom delu Orahovca živi najmanje 300 porodica, u Osnovnoj školi ima 50 đaka, a gimnazijalaca je 12.

Isprva su na igralištu igrali neki od sportova i srpski mladići ali su ubrzo prestali jer bi ih tada opkoljavala značajno brojčana grupa starijih Albanaca. Na igralištu su počeli da dolaze samo mlađi, ponekad sami, ponekad u pratnji majki.

– Međutim, napadi nisu stali. Već su nastavili i decu od osam godina da napadaju. Drugo mesto za igru nemaju – kaže jedna od majki za Blic.

Često se događalo i da nastavnik prekine čas fizičkog jer škola koristi jedino igralište za nastavu. Umesto časa fizičkog deca se bukvalno evakuišu u školu kako ne bi došlo do napada.

Ono što je dodatno potresno u sudbini orahovačkih mališana je činjenica da nasilje često nisu ni prijavljivali. Iako imaju modrice ne bi rekli da su to uradili Albanci, kako se ne bi pravio veći problem, a njima roditelji zabranili jedino igralište sa terenom za košarku, fudbal, rukomet.

Kako nasilje i maltretiranje dece ne prestaje, roditelji su potpisali peticiju koju su uputili na sve relevantne kosovske adrese, strane organizacije koje deluju na prostoru KiM, a obaveštena je i kancelarija za KiM u Beogradu.

Roditelji traže samo jednu stvar od nadlženih – zaštitu svoje dece.

Inače, igralište u srpskom delu Orahovca je posle rata sagradio Unmik da bi se izolovanoj deci omogućio makar neki prostor za razonodu i rekreaciju. Činjenica je da ga sve manje koriste srpska deca koja se sa igrališta povlače pred starijom albanskom decom i njihovim pretnjama.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite