JUNKER OTVORENO NAJAVLJUJE RAT NA BALKANU: Nećete ući u EU ni 2025 godine!

JUNKER OTVORENO NAJAVLJUJE RAT NA BALKANU: Nećete ući u EU ni 2025 godine!

Predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, izjavio je danas u Beču na mogućnost izbijanja novih ratnih sukoba na Balkanu, ukoliko bi državame Zapadnog Balkana odaberale da ne slede evropska perspektiva.“Tlo je i dalje plodno“, citirao je Junker Bertolda Brehta.

Izvor: Flickr

„Ako bi u tako komplikovanom regionu Evrope nastao utisak da ne mislimo ozbiljno sa evropskom perspektivom, onda ćemo kasnije, ili najverovatnije ranije, ponovo doživeti ono što smo imali na Balkanu tokom 1990-tih godina“, ukazao je Junker u govoru u austrijskom parlamentu o temi „Za Evropu koja bi bila igrač u spoljnoj politici“.

Junker je naglasio da istorija 1990.još nije savladana na Balkanu.

„Ta istorija 90-tih je mogla nastati“, smatra on. Ukazao je, međutim, da je put država Zapadnog Balkana do punopravnog članstva u EU još dug.

Prema njegovim rečima, vidi se napredak, ali nije dovoljno izražen.

On se izjasnio za to da se zemljama Zapadnog Balkana do članstva u EU ponudi jedna vrsta privrednog prostora u kojem bi mogli da se ponašaju delimično onako kako bi se jednog dana ponašale kao članice.

Punopravno članstvo zemalja regiona predsednik EK ne vidi pre 2025.

Junker je podvukao da se Evropa mora intenzivno baviti Zapadnim Balkanom i pomoći mu gde je potrebno, ali i pobrinuti se da se dobro shvati da svi sporovi oko granica moraju biti rešeni pre prijema u EU.

Izvor: Tanjug/Kurir

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite