Češka nudi posao i besplatan kurs češkog jezika lekarima i medicinskom osoblju iz Srbije

Češka nudi posao i besplatan kurs češkog jezika lekarima i medicinskom osoblju iz Srbije

U Češkoj Republici postoji veliki manjak lekara, stomatologa,medicinskih sestara i drugog medicinskog osoblja. Zbog toga Češka nudi zapošljavanje medicinarima iz Srbije.

Foto: Pixabay

Južnomoravska regija Češke Republike organizuje kurs češkog za medicinsko osoblje iz Srbije. Da bi medicinski radnici mogli da se zaposle u toj zemlji, neophodno je da savladaju jezik.

Kurs češkog je besplatan, plaća se simbolična nadoknada za udžbenik od 500 dinara za jedno polugodište. Nastava se održava u Beogradu i Kragujevcu.

Građanima Srbije je takođe ponuđeno studiranje medicinskih i drugih smerova u Češkoj. Reč je o studijama osnovnih, master i doktorskih studija kao i specijalizacijama za lekare.

Studiranje u Češkoj je potpuno besplatno, od osnovnih do doktorskih studija i specijalizacije. Studijski programi nisu samo namenjeni građanima Češke, već i strancima iz svih zemalja. Najbolji polaznici kursa dobijaju stipendije za studiranje u Češkoj.

Polaznici kursa mogu takođe da pohađaju letnju školu češkog jezika u Brnu. Srednjoškolci mogu da pohađaju dvomesečni staž u srednjoj školi u Češkoj. Medicinskim radnicima koji žele da se zaposle u Češkoj biće takođe obezbeđen letnji kurs češkog jezika u Brnu. Svi ovi kursevi su besplatni.

U Beogradu se kurs održava u ulici Svetozara Markovića, u Kragujevcu u Prvoj gimnaziji.

Za organizaciju je zadužena Kancelarija Južnomoravske regije za međuregionalnu saradnju. Ova češka državna institucija organizuje već 13 godina kurseve češkog jezika za učenike srednjih škola, studente i građanstvo.

Ovde je njen link: http://www.kjmk.eu/cz/sumadija-srbsko/

Polaznici kursa upisuju fakultete u Češkoj i najbolji od njih dobijaju stipendije. Već više od 100 studenta iz Srbije, polaznika ovog kursa, zavšilo je fakultete u Češkoj. Od prošle godine je kurs otvoren i za ljude koji žele da rade u Češkoj.

Zainteresovani se mogu informisati i prijaviti za pohađanje kurseva na telefon: 065/4485331 ili na e-mejl: zorbic@seznam.cz

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite