BRISELU U PANICI: Stotine hiljada Poljaka na skupu u Varšavi, goreli simboli EU (VIDEO)

BRISELU U PANICI: Stotine hiljada Poljaka na skupu u Varšavi, goreli simboli EU (VIDEO)

Povodom proslave Dana nezavisnosti Poljske i 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, oko 200.000 ljudi prošetalo je večeras Varšavom, dok ih je u stopu pratila masa predvođena nacionalističkim grupama.

Desničari su skandirali „SAD – imperija zla“, „Smrt neprijateljima otadžbine“, „Poljska – bela i katolička“, dok su članovi „Svepoljske omladine“ zapalili zastavu Evropske unije.

Okupljeni građani su zapalili više stotine baklji, kontra protesti ekstremne levice, ultra-liberalnih organizacija i neo-komunista nisu imali odziv.

Na čelu kolone građana bili su predsednik Andžej Duda i premijer Mateuš Moravijecki, a vojnici ispred njih nosili su ogromnu zastavu sa natpisom „Za tebe, Poljska“.

„Neka ovo bude naš zajednički marš, neka bude marš za sve, marš kojem svi žele da prisustvuju i da se osećaju dobro“, rekao je Duda.

Duda se u pojedinim trenucima uopšte nije video od dima od baklji.

Na zgradama, automobilima i autobusima u poljskoj prestonici bile su okačene zastave, a građani su položili cveće na grob oca poljske nezavisnosti, maršala Jozefa Pilsudskog.

Prethodno su Duda i Moravijecki obeležili 100. godišnjicu nezavisnosti Poljske i Dan primirja u Prvom svetskom ratu ispred Spomenika neznanom junaku u Varšavi.

Predsednik Evropskog saveta, bivši poljski premijer Poljske Donald Tusk obeležio je 100. godišnjicu od nezavisnosti Poljske bez velike pažnje medija polaganjem venaca na spomenike ličnostima iz poljske istorije koji su posle Prvog svetskog rata učestvovale u obnovi državnosti te zemlje.

On je položio cveće na spomenik prvo lideru nove Poljske i komandantu i oružanih snaga, maršalu Jozefu Pilsudskom, koji se nalazi pored palate Belvadere, prenosi AP.

MARSZ NIEPODLEGŁOŚCI 2018!! 🇵🇱🔥 PROSIMY KAŻDEGO O UDOSTĘPNIENIE! 🇵🇱

MARSZ NIEPODLEGŁOŚCI 2018!! 🇵🇱🔥PROSIMY KAŻDEGO O UDOSTĘPNIENIE! 🇵🇱

Gepostet von Poland PL am Sonntag, 11. November 2018

Tusk predstavnik kranje levice, koji je i protivnik poljske desno orijentisane vlade, izjavio je da su politička neslaganja oko budućnosti Poljske nešto suviše snažno.

Večernja šetnja održana je u organizaciji nekoliko desničarskih pokreta, a na njoj se okupilo više stotina hiljada ljudi, a prošla je bez većih incidenata, dok su okupljeni uzvikivali pro-nacionalne parole i skandirali protiv EU.

Jedini incident se dogodio nakon skupa više NVO mahom ekstremno-levičarskih i ultra-liberalnih ideoloških stavova, fotošopralo je nacističku svastiku na fotografijama sa skupa.

Naime simboli precrtane svastike su fotomontirani tako što su ukolonjene crvene linije kojima je svastika precrtana da bi izgledalo kao da desničari tokom marša veličaju nacizam. Lažna vest je ubrzo opovrgnuta od strane medija.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite