PUTIN ŠKARTIRAO VUČIĆA: Nasmejan sa Tačijem u Parizu, a Vučić ga video samo u prolazu! (FOTO)

PUTIN ŠKARTIRAO VUČIĆA: Nasmejan sa Tačijem u Parizu, a Vučić ga video samo u prolazu! (FOTO)

Posle problema koji je nastao zbog rasporeda sedenja svetskih lidera na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata u Parizu, prevashodno zbog toga što se kosovski predsednik Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza predsednika Rusije Vladimira Putina, došlo je do susreta Putina i Tačija. Ovo je prvi put da se Putin sastaje sa Tačijem, a razlog sastanka nije saopšten javnosti. 

Foto: Tviter/Screenshot

Javnost je o tome obavestio sam Tači, na svom Tviter nalogu, gde je podelio niz fotografija sa tog susreta, ali i detalj njihovog razgovora.

Naime, Tači je uz fotografije na kojima se vidi rukovanje i razgovor sa ruskim predsednikom, napisao:

– U Parizu sam se sastao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sa kojim sam razgovorao o dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i sveobuhvatnom, prevnoobavezujućem sporazumu. Na ovu temu, predsednik Putin je bio jasan: „Ako vi (Kosovo i Srbija) postignete mirovni sporazum, Rusija će ga podržati“ – napisao je Tači.

Tačijev tvit prenela je ruska agencija Tass, uz napomenu da „Kremlj nije izdao nikakvo saopštenje o tom susretu“.

Na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata u Parizu došlo je do negodovanja i nazadovoljstva među prisutnima zbog protokolarnog rasporeda sednja. Zbog činjenice da se kosovski predsednik Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza lidera najmoćnijih zemalja, među kojima i Putina, diplomatski predstavnici mnogih zemalja tražili su objašnjenje od Francuza.

Prištinska Koha piše danas da se predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači i u Parizu zalagao za ideju podele kosovske teritorije i da se zahvaljujući tome, kao neko ko bi trebalo da se zalaže za kosovsku nezavisnost, našao u „krilu (ruskog predsednika Vladimira) Putina, najvećeg protivnika te nezavisnosti“, o čemu, kaže list, „nije mogao ni da sanja“.

Koha piše da Tači sa Putinom u Parizu razgovarao o podeli kosovske teritorije, ideji kojoj se suprotstavljaju „istorijski partneri Kosova, ali je snažno podržavaju Srbija i Rusija“. Koha podseća da je Tači i ranije tražio sastnak sa Putinom, ali da do njega nije došlo.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite