SARADNICA MILA ĐUKANOVIĆA: Hitler je bio genije, jer je ubijao Srbe i Jevreje!

SARADNICA MILA ĐUKANOVIĆA: Hitler je bio genije, jer je ubijao Srbe i Jevreje!

Policija nije pokrenula prekršajni postupak protiv aktiviste DPS-a Ana Bojović Radulović iz Podgorice koja je prijavljena da je na društvenoj mreži Fejsbuk širila netrepeljivost i upotrebljavala govor mržnje prema jevrejskoj, romskoj i srpskoj zajednici, a nepreduzimanje postupaka u ovom slučaju doprinosi širenju i snaženju uverenja da u određenim situacijama policijski službenici selektivno primenjuju zakon, te politički pristrasno i diskriminatorno primenjuju svoja ovlašćenja.

Foto: Facebook

To je ocenjeno u mišljenju Saveta za građansku kontrolu rada policije, koje su donijeli po prijavi građanina Ž.Š.

Ana Bojović Radulović je prijavljena policiji, jer je na svom fejsbuk nalogu napisala da je Hitler bio genije, jer je „palio Srbe, Gabelje i Jevreje“.

Takvo postupanje, odnosno nepreduzimanje radnji doprinosi širenju i snaženju uverenja da u određenim situacijama, kao u konkretnom slučaju, policijski službenici selektivno primenjuju zakon te politički pristrasno i diskriminatorno primenjuju svoja ovlašćenja. Takvo postupanje policije ne samo što je na štetu zajednice iz koje dolazi podnosilac pritužbe, već je pogubno za poverenje i kredibilitet policije kako u toj zajednici, tako i u društvu u celini, navodi se u odluci Saveta.

U obrazloženju odluke piše da je Podgoričanin Ž.Š. podnio prijavu Centru bezbjednosti (CB) protiv sugrađanke Ane Bojović Radulović zbog javnog promovisanja netrpeljivosti i govora mržnje prema srpskoj, jevrejskoj i romskoj zajednici, odnosno zbog javnog širenja rasne mržnje i nacionalne netrpeljivosti putem Fejsbuka.

Imenovana je javno pod punim identitetom, iako svesna da djeluje u javnom prostoru, iznela nekoliko neprihvatljivih i neprimerenih komentara na račun jevrejske, romske i srpske zajednice u Crnoj Gori, pa je takav njen javni istup protivan ustavnim vrijednostima i direktno promoviše povredu ravnopravnosti i netoleranciju koje predstavljaju najveće vrednosti Crne Gore, piše u prijavi građanina Ž.Š.

Pojasnio je da je prijavljena politička aktivistkinja „čime njen javni istup i ispoljeni govor mržnje stvara dodatnu zabrinutost i strah“. Ž.Š. je u prijavi naveo da ga je govor mržnje lično pogodio „zbog čega je osetio strah i zabrinutost za svoj status, integritet i svoj život te osetio i uznemirenost“.

Savet je od direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i CB Podgorica zatražio detaljnu informaciju o preduzetim radnjama i postupanju policijskih službenika u konkretnom slučaju. Članovi tog tijela tražili su informacije i od Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da li je podgorički CB konsultovao ODT povodom ove prijave i koje su konkretne radnje od strane ODT tim povodom preduzete.

Izvor: In4s

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite