NJUJORK TAJMS: Za Amerikance je danas sramota da ih povezuju sa Sorošem

NJUJORK TAJMS: Za Amerikance je danas sramota da ih povezuju sa Sorošem

Američku društvenu mrežu Fejsbuk trese najveća kriza u istoriji, nakon otkrića The New York Times da se ta kompanija svetila svojim najvećim kritičarima neosnovano ih dovodeći u vezu sa američkim milijarderom Džordžom Sorošem i šireći o njima ekstremno desničarske teorije zavere.

Fejsbuk se ovde godine našao na udaru kritika zbog otkrića skandala sa „Kembridž analitikom” i korišćenjem podataka korisnika društvene mreže radi uticanja na američke predsedničke izbore, kao i zbog brojnih drugih afera.

Da bi se odbranio, Fejsbuk je zaposlio agenciju za odnose sa javnošću „Dejfajners pablik afers” (Definers Public Affairs), poznatu po dobrim odnosima sa Republikanskom strankom.

Na zahtev Fejsbuka, ta agencija je novinarima dostavila izveštaj u kojem je optužila Soroša da podržava antifejsbuk grupe i tražila da se istraže navodne finansijske veze između tih grupa i tog biznismena, naveo je The New York Times.

Soroš, 88-godišnji Jevrejin rođen u Mađarskoj, koji je preživeo Holokaust, dugo je finansirao brojne liberalne i prodemokratske aktivnosti i pokrete širom sveta.

Posle teksta u The New York Times, Patrik Gaspar, predsednik Sorošovog Fonda za otvoreno društvo, poslao je pismo Šeril Sandberg, glavnoj operativnoj menadžerki Fejsbuka, i prosledio ga Marku Zakerbergu, direktoru i osnivaču kompanije, kao i članovima američkog Kongresa.

Gaspar je, kako se navodi, povezao „prljavu kampanju” Fejsbuka protiv Soroša sa pokušajem njegovog ubistva bombom.

„Bio sam šokiran kad sam iz The New York Times saznao da ste Vi i Vaše kolege iz Fejsbuka angažovali republikansku istraživačku kompaniju kako biste podstakli animozitet prema Džordžu Sorošu. Kao što znate, postoje zajednički desničarski napori širom sveta da se demonizuju gospodin Soroš i njegova fondacija, koju ja vodim – napor koji je doprineo smrtnim pretnjama i isporuci bombi u kuću gospodina Soroša. Nesumnjivo ste svesni da se mnoštvo ovih očigledno lažnih i antisemitskih informacija punih mržnje širi preko Fejsbuka”, naveo je u pismu Gaspar.

Ocenio je da je takva praksa Fejsbuka za osudu i zatražio sastanak oči u oči sa Šeril Sandberg.

„Ipak, na kraju krajeva, ovde se ne radi o Džordžu Sorosu ili njegovim fondacijama. Vaši metodi prete društvenim vrednostima, podrivajući našu demokratiju”, napisao je Gaspar.

Fejsbuk je priznao da je angažovana agencija podsticala pripadnike medija da istraže moguće veze između Soroša i kampanjom protiv Fejsbuka, zvanom „Sloboda od Fejsbuka”.

Ipak, iz Fejsbuka tvrde da im nije bila želja da „blate” Soroša, već da otkriju koordinisanu kampanju protiv te društvene mreže.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite