ŠTEDELI NA METARIJALU: Beograđani besni, spomenik patrijarhu Pavlu izgleda kao da vrši nuždu na travi! (FOTO)

ŠTEDELI NA METARIJALU: Beograđani besni, spomenik patrijarhu Pavlu izgleda kao da vrši nuždu na travi! (FOTO)

Novo otkriveni spomenik patrijarhu Pavlu izazvao je veliki broj kritika građana. Naime spomenik je iznutra šupalj što će prolaznicima biti vidljivo kada ga budu gledali sa strane ili od nazad, a mnogima smeta i sama koncepcija spomenika koji asocira na čoveka koji sedi na toaletu.

Patrijarh Pavle preminuo je 2009. godine i skoro celu deceniju je čekao na spomenik u našem glavnom gradu. Ipak dizajn skulpture nije naišao na odobravanje svih građana.

Sam spomenik izliven je u bronzi, od zemlje je visok i to u sedećem položaju 1.8 metara dok je u stvarnosti srpski patrijarh bio visok ispod nešto ispod 170 centimetara, što znači da bi u sedećem položaju kao na skulpturi bio još niži, a građani su ga cenili baš zato što nije bio fizički upadljiv, ali je ipak bio velika morlana figura u Srbiji. Ipak glavna zamerka građana na društvenim mrežama je položaj u kome se nalazi preminuli patrijarh Pavle.

 

Naime skulptura Patrijarha je u čučećem položaju, jer patrijarh ne sedi na ničemu. Pored toga ispod njega se ne nalazi nikakva podloga na kojoj bi sedeo, tako da spomenik izgleda kao da čuči iznad trave. Ovo je izazvalo ogroman broj negativnih komentara na društvenim mrežama, da se radi o podsmevanju pokojnom patrijarhu.

Pored toga komentari građana su da takva vrsta modernog i eksperimentalnog vajarstva ne priliči statui crkvenog lica.

Deo građana vidi krivicu u samom radu umetnika i prave paralelu sa spomenikom koji je patrijarhu podignut u Republici Srpskoj u gradu Trebinju.

Beograđani su nezadovoljni samim materijalom koji je uložen u pravljenje spomenika, jer kako kažu on izgleda kao ljuštura i biće podložan budućim oštećenjima.

Izvor: Dnevna Gazeta

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite