EU O NAŠIM RESURSIMA: Treba iskorišćavati MHE na Staroj planini ako je sve po evropskim pravilima

EU O NAŠIM RESURSIMA: Treba iskorišćavati MHE na Staroj planini ako je sve po evropskim pravilima

Posle mnogobrojnih protesta, akcija vraćanja reka, sukoba lokalnog stanovništva sa izvođačima radova, pisanja žalbi i prijava, oglasio se Sekretarijat ove organizacije koji je poručio da se trenutno razmatraju žalbe u vezi sa projektima mini-hidroelektrana u Srbiji.

Svi događaji poslednjih dana i meseci naterali su i Evropsku energetsku zajednicu, sa kojom Srbija ima potpisan sporazum o proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, da se oglasi. Kako su saopštili, učešće javnosti sastavni je i neophodni deo procedure procene uticaja na životnu sredinu, koje mora biti osigurano i kasnije dokazano, te da je nepoštovanje ove obaveze osnov da se dobijene dozvole ospore.

Hidroenergija je prirodan resurs koji treba iskorišćavati u skladu s evropskim pravilima, a takođe i uz poštovanje transparentnosti, pravne sigurnosti i uz odgovornost. Suprotstavljanje lokalnog stanovništva izgradnji malih hidroelektrana investitori i vlasti treba da shvate veoma ozbiljno – navode u saopštenju.

Spremni su da posreduju u razgovorima suprotstavljenih strana i dodaju da ukoliko postoje značajni negativni efekti (na ljude, biljke, životinje, reke, vazduh, klimu, kulturno nasleđe) mora biti izvršena procena uticaja na životnu sredinu.

Trenutno razmatramo žalbe projekta mini hidroelektrana u Srbiji. Obavezu da sprovedu sve procedure koje se tiču procene uticaja imaju nadležne državne institucije. S obzirom na sistemski problem, Sekretarijat će, u što kraćem roku, organizovati sastanak svih zainteresovanih strana – saopštavaju u EEZ- u.

Početkom prošle nedelje je došlo do fizičkog sukoba meštana Rakite i privatnog obezbeđenja na gradilištu za vodozahvat MHE, a meštani i aktivisti izveli su gerilsku akciju vraćanja reke u svoje korito. Krajem oktobra u selu je pronađena bomba ispred kuće gde su smešteni radnici sa gradilišta MHE, a meštani tvrde da je to pokušaj investitora da ih prikaže u lošem svetlu. Istraga je u toku, a slučaj vodi Osnovno javno tužilaštvu u Pirotu.

Meštani Rakite održali su protest ispred Opštine Babušnice na kome su poručili da neće odustati od borbe za očuvanje svoje reke. I pored negodovanja lokalnog stanovništva investitor mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci nastavio je radove na vodozahvatu. Stanovnici malog planinskog sela mesecima se bore za očuvanje svoje reke, a prvi protest održali su na dan Međunarodnog uspona na Ruj.

Potpomognuti akitivistima sa Stare planine sprečili su nastavak radova na vodozahvatu, a Zavod za zaštitu prirode najnovijim ispitivanjima pronašao je zaštićene vrste na ovoj maloj planinskoj reci.

Izvor: Južne Vesti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite