EU OPOZICIJA SADA MRZI MIGRACIJU: Mađarski liberali protiv azila za progonjenog Gruevskog, ksenofbične poruke!

EU OPOZICIJA SADA MRZI MIGRACIJU: Mađarski liberali protiv azila za progonjenog Gruevskog, ksenofbične poruke!

Mađarska opozicija kritikovala je poteze vlade Viktora Orbana u vezi sa zahtevom bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog za azil u toj državi, a na zgradi parlamenta istaknut je transparent sa podrugljivim ksenofobičnim natpisima da je tražilac azila Gruevski navodno „Orbanov migrant“, čime je Gruevski napadnut na osnovu svog porekla. 

Budimpešta tvrdi da Skoplje još nije podnelo zahtev za izručenje bivšeg premijera. Poslanici u mađarskom parlamentu su kritikovali premijera Viktora Orbana zbog načina na koji Budimpešta vodi slučaj bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je dva dana pred izdavanje međunarodne poternice napustio Skoplje i preko nekoliko država dospeo u Madarsku.

Odgovarajući na pitanja poslanika, državni sekretar Balaš Orban je rekao da je Gruevski po dolasku u Budimpeštu zatražio azil, ali mađarski portal Indeks primećuje da za sada nema informacija u kojoj je državi bivši makedonski premijer zatražio azil.

Balaš Orban je, takođe, istakao da Mađarska nije pomogla Gruevskom da napusti Makedoniju, te da je postupanje Budimpešte prema bivšem premijeru Makedonije bilo rezultat „bezbednosnih razloga“.

Liderka LMP Marta Demeter rekla je na konferenciji za novinare da taj slučaj predstavlja „diplomatski i bezbednosni rizik“ po Mađarsku, dodavši da je LMP podneo tužbu i zbog podrške ilegalnoj migraciji.

Situacija sa Nikolom Gruevskim poslednjih dana je praćena brojnim spekulacijama o načinima njegovog prelaska u Mađarsku kao i o tome ko mu je pomogao. Gruevski je nakon formiranja nove vlasti Zorana Zaeva sa Albanskim strankama u Makedoniji ekspresno osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabavke 600.000 evra vrednog „mercedesa“. Gruevski tvrdi da je slučaj montiran od strane režima i da se zapravo radi o političkom progonu.

Izvor: Tanjug/Dnevna Gazeta/Kurir

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite