LOŠA PORUKA PO TAČIJA: Ne tiče nas se članstvo Kosova u Interpolu, EU nema jedinstven stav o Prištini!

LOŠA PORUKA PO TAČIJA: Ne tiče nas se članstvo Kosova u Interpolu, EU nema jedinstven stav o Prištini!

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je pozvala Srbiju i Kosovo da obezbede uslove za nastavak dijaloga i dodala da je Interpol važan partner EU, ali da je odbijanja članstva Kosova u toj organizaciji pitanje koje se tiče članica Interpola, a ne EU. Kocijančić je dodala da EU nema zajednički stav po pitanju nezavisnosti Kosova. 

Maja Kocijančić nije želela da u ime EU iznese ocenu danšenje odluke o neprihvatanja članstva Kosovu, naglasivši da je u pitanju odluka koju donose države članice te organizacije.

– Interpol je važan partner za EU. Imamo pozitivnu saradnju, uključujući domen policije unutar EU, tehničku pomoć trećim zemljama i zajedničke bezbednosne i odbrambene operacije u cilju jačanja policijske saradnje i izgradnje kapaciteta za sprovođenje zakona – izjavila je Kocijančić.

Na pitanje Tanjuga kako EU gleda na zahtev Beograda da se dijalog nastavi tek po ukidanju jednostrano uvedenih taksi, Kocijančić je podsetila na saopštenje šefice EU diplomatije Federike Mogerini nakon poslednje runde dijaloga 8. novembra:

– Kosovo i Srbija moraju da osiguraju uslove za dijalog i da se uzdrže od reči, akcija i mera koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije.

Ona je dodala da EU očekuje od Srbije i Koosova da brzo ispune svoje obaveze u okviru dijaloga i podsetila na direktnu vezu između shvatne normalizacije odnosa dve strane i konkretnih perspektiva u njihovim EU aspiracijama .

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite