NE, VI NISTE DRŽAVA: Kosovo izgubilo glasanje u Interpolu, izašli iz sale nakon poniženja!

NE, VI NISTE DRŽAVA: Kosovo izgubilo glasanje u Interpolu, izašli iz sale nakon poniženja!

Ni nakon drugog kruga glasanja Kosovo nije uspelo da obezbedi članstvo u Interpolu, saznaje RTS. Kako prenosi javni servis, protiv prijema Kosova u drugom krugu glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

Predstavnici Prištine su demonstrativno napustili salu nakon što su rezultati glasanja saopšteni.

Prilikom prvog kruga glasanja u Generalnoj skupštini Interpola, takozvano Kosovo nije dobilo potrebnu većinu od dve trećine glasova članica Interpola za prijem u svetsku policijsku organizaciju.

Prema nezvaničnim informacijama, ovakav ishod glasanja navodno je iznenadio i predsedavajućeg Generalne skupštine i Generalnog sekretara, nakon čega je određena pauza od 20 minuta pre drugog glasanja.

Ministar policije Nebojša Stefanović tada se oštro usprotivio odluci da se odredi pauza, i pitao je predsedavajućeg na osnovu kog pravila se to dogodilo, na šta nije dobio odgovor. On je još juče upozorio da postoji namera da se zbune države o načinu kako se glasa.

– Pored nejasnih obaveštenja, koja su ne samo neblagovremena, najavljuje se i procedura da ukoliko dođe do glasanja u kome takozvano Kosovo ne dobije potrebnu većinu za ulazak, da će se potom odrediti pauza, a onda nakon pauze ide se na novo glasanje. To je potpuno suprotno pravilama koja jasno govore da će se održati dva glasanja, bez pominjanja ikakve pauze. Očigledno da će svi pokušaji biti uloženi da se u toj pauzi obezbedi potrebna većina ukoliko je ne bude bilo u prvom glasanju – objasnio je Stefanović.

Nakon glasanja, i kada je bilo poznato da Kosovo neće postati članica Interpola, Stefanović je rekao da je reč o velikom uspehu i rezultatu naše zemlje. U telefonskom uključenju za RTS iz Dubaija, kazao je da je veoma ponosan na postignuti rezultat.

On se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Srbije Ani Brnabić i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, „koji su se lavovski borili da zaštite integritet i naše zemlje i Interpola“. Oni su, kazao je, neumorno radili svih ovih meseci da dokažu da su, kako je rekao, pravo i pravda, jači od svakog lobiranja pa čak i moćnih nekih zemalja.

– Ovo je bio veliki ispit za Interpol. Prijemom Kosova ta organizacija bi se ispolitizovala, prestala bi da bude policijski važna, već bi postala političko telo, a to smo svi hteli da izbegnemo. I pored raznih pokušaja i pozivanja na neke presedane i prakse koje, čini se, pokušavali u pauzi da izdejstvuju nešto, ali to ipak nije uspelo. Naši ljudi su bili veoma srčani, svi su se borili, srpski građani mogu da budu ponosni na taj tim. Tim pre je i ova pobeda veća za sve nas – rekao je Stefanović.

Upitan da li će za novog predsednika Interpola biti izabran ruski general, Stefanović je rekao da ima više kandidata, da će se o tome glasati sutra i da je nezahvalno sada pričati o tome.

I prištinski mediji navode da Kosovo nije uspelo da obezbedi dovoljan broj glasova za članstvo Kosova u Interpolu u prvom krugu, kao i da se nakon polusatne pauze održao drugi krug glasanja, javila je prištinska „Gazeta Express“.

Za članstvo Kosova u Interpolu u prvom krugu glasalo je 76 članica, 56 je bilo protiv, a 22 uzdržane.

„Gazeta“ navodi i da su Maroko i Rusija glasale protiv prijema Prištine u članstvo te međunarodne policijske organizacije.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite