POLITIČKI ZEMLJOTRES U BIRSELU: EU saopštila da uvodi sankcije Italiji!

POLITIČKI ZEMLJOTRES U BIRSELU: EU saopštila da uvodi sankcije Italiji!

Evropska unija je odbila predlog italijanskog budžeta, čime se otvara mogućnost da Brisel Rimu uvede sakncije. 

Foto: Pixabay

Pre tri nedelje potpredsednik Italijanske Vlade Metao Salvini je ponovi da Italija neće menjati svoj predlog budeta. Tada je Rimu dat rok os tri nedelje da dostavi novi predlog u skladu da smernicaama EU.

Salvini je u intervjuu za radio „RTL 102,5“ insistirao na tome da je ekspanzivni budžet, koji će iduće godine povećati deficit na 2,4 odsto BDP-a sa ovogodišnjeg targeta od 1,8 odsto, jedini način za smanjenje javnog duga, prenosi agencija Rojters.

„Italijani su na prvom mestu… Italija više ne želi da bude službenik glupih pravila“, rekao je Salvini, koji predvodi desničarsku stranku Liga stranku koja vlada zajedno sa Pokretom „5 zvezdica“.

Evropska komisija je tada  pozvala Rim da predstavi novi nacrt budžeta kojim se smanjuje strukturni deficit za 0,6 procenata BDP-a umesto da se povećava za 0,8 procentnih poena, kako se predviđa sadašnjim planom.

Mogućnost sankcija je polovinom oktobra najavio i ministar finansija Austrije Hartvig Leger, koji je čak najavio da će Beč i inicirati tu meru.

Izvor: Kurir.rs/RT/Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite