POSLE INTERPOLA, EU SE UDALJAVA OD KOSOVA: Odlučeno da neće dobiti bezvizni režim!

POSLE INTERPOLA, EU SE UDALJAVA OD KOSOVA: Odlučeno da neće dobiti bezvizni režim!

Oko viza se raspravljalo u više navrata na nivou radnih grupa u institucijama EU, i svaki susret je predstavljao još jednu potvrdu da nema volje među članicama da daju konačni pečat.

Foto: Pixabay

Ukidanje viznog režima za građane Kosova jedna je od glavnih tema u evropskim krugovima, a iako je Evropska komisija u julu potvrdila da je kosovska vlada ispunila sve uslove i preporučila viznu liberalizaciju, to se još uvek nije realizovalo.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Evropski parlament je ubrzo nakon preporuke ubedljivom većinom izglasao ukidanje viza za kosovske građane, međutim, za takvu odluku je potrebno da se zeleno svetlo odobri i u Savetu ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU.

Oko viza se raspravljalo u više navrata na nivou radnih grupa u institucijama EU, i svaki susret je predstavljao još jednu potvrdu da nema volje među članicama da daju konačni pečat.

Kako se saznaje, Francuska i Holandija su najistrajnije u svom tvrdom stavu, veliki broj zemalja članica su rezervisane, što u diplomatskom jeziku znači da više naginju prema negativnom raspoloženju, a najmanji je broj zemlja koje otvoreno podržavaju ukidanje viza.

Na taj način nema kritične većine koja bi omogućila donošenje odluke.

Iako se mnoge zemlje na ovim sastancima pozivaju na pitanja vezana za bezbednost, vladavinu prava ili migraciju, ipak se nezvanično uvek govori da se motivi iza kojih su Francuska i ostali tvrdo protiv kriju u evropskim izborima koji će biti održani narednog proleća.

Sve se radi kako bi se „amortizovala“ očekivana pobeda desnice i ekstremne desnice na ovim izborima koje će kao rezultat imati potpuno drugačiju sliku u smislu predstavljanja u evropskim institucijama.

Kako vize oko Kosova, tako i bilo koji postupak oko proširenja se smatraju nepopularnim temama u evropskom javnom mnjenju tako da će se malo ili nimalo uraditi u ovom pravcu dokle god je u toku evropska predizborna kampanja.

Prema nezvaničnim infomacijama, postoje naznake da će francuska strana popustiti po ovom pitanju posle evropskih izbora, te da će se tako stvoriti neophodna većina za pozitivno glasanje na nivou ministara u drugoj polovini naredne godine.

Prema ovom najoptimističnijem scenariju, trenutak ukidanja viza za Kosovo bi se tako ironično podudario sa desetom godišnjicom odluke da se zemljama u regionu odobri bezvini režim.

Međutim, prema izjavama koje dolaze iz Prištine, kosovska vlada insistira da austrijsko predsednišvo EU uvrsti pitanje vizne liberalizacije već na sastanku EU u decembru.

Imajući u vidu tvrd stav mnogih relevantnih zemalja u EU, već je poznato da bi ishod tog glasanje bio negativan.

Ako austrijsko predsednišvo udovolji prištinskom zahtevu, i stavi na glasanje viznu liberalizaciju narednog meseca, mogući negativni epilog će značiti „zamrzavanje“ dosijea. Procedure u evropskim intsitucijama su takve da će potom biti potrebne možda i godine dok se ovo pitanje ponovo ne odblokira.

Izvor: Slobodna Evropa/Telegraf.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite