BOLNICE BEZ KISEONIKA: Na Kosovu cene kao za vreme inflacije, mleko 320 dinara, prašak 2.400…

BOLNICE BEZ KISEONIKA: Na Kosovu cene kao za vreme inflacije, mleko 320 dinara, prašak 2.400…

Posle odluke Prištine da poveća porez na robu iz centralne Srbije na čak 100 odsto, Albanci palili srpsku robu po ulicama, hleb poskupeo na 59 dinara, vraćene sve novine iz Srbije, a bolnicama preti nestašica kiseonika.

Dramatična poskupljenja, psihoza i nestašica danas su “okupirali” građane na Kosovu i Metohiji! Posle povećanja carinske stope na 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, na Kosmet ne stiže većina proizvoda iz Srbije, pre svega prehrambeni. Hleb, mleko, razni konditorski proizvodi danas nisu dopremljeni, pa je roba već drastično poskupela.

Keks “plazma” od 300 grama košta oko 7 evra, hleb je poskupeo za oko 30 odsto, keks je sa 200 poskupeo na 400 dinara, prašak za veš koji je koštao 1.200 sada se plaća 2.400 dinara!

Procenjuje se da će litar jogurta koštati oko 220 dinara, mleka oko 320 dinara, ulja 240, kilo šećera 180 dinara…

Kad je reč o mleku, iz mitrovičkih prodavnica saopštavaju da se u prodavnicama još uvek može pronaći mleko i to po staroj ceni, ali da je i ovde reč o zalihama. Naime, od juče se na prelazima nalaze kamioni distributera sa mlečnim proizvodima „Imlek“, „Granice“, „Milkop – Raška“, „Golija“, „Finagro“.

Za to vreme, inspektori na jugu uklanjaju sve proizvode iz Srbije koji na deklaracijama imaju oznake „Kosovo i Metohija“ i „Kosovo/ UNMIK“, a pojedini kosovski mediji javili su i da se u Kačaniku spaljuju srpski proizvodi.

Odlukom prištinske vlasti da poveća porez na robu iz centralne Srbije na čak 100 odsto pokrenut je čitav lanac događaja koji je od Kosova i Metohije napravio svojevrsnu vrstu logora za Srbe.

Samo u toku jučerašnjeg dana Srbi su doživeli da se roba iz Srbije pali na trgovima širom Kosova, da za “koru hleba” treba da daju čak 50 centi, ili 59 dinara, vraćene su sve novine iz Srbije, čime su se našli u medijskoj izolaciji, a bolnicama prete nestašice lekova i kiseonika!

U velikom problemu su i Albanci koji u strahu iščekuju razvoj događaja. Cene su skočile širom Kosova i Metohije, ali zasad niko ne sme da se usprotivi sumanutim odlukama prištinskih vlasti.

Srpski narod na Kosovu je u potpunoj izolaciji, a prema rečima sagovornika Kurira, ovo podseća na poteze fašističke Nemačke prema Jevrejima i Kristalnu noć 1938, kada su Nemci uništavali jevrejsku imovinu i počeli da proganjaju Jevreje.

Politički analitičar Dragomir Anđelković podseća da je i Kristalna noć 1938. bila u novembru i da se sada, oko 80 godina kasnije, kao što su nacisti uništavali jevrejsku imovinu i započeli njihov progon, tako ponašaju Albanci prema Srbima.

– Ovo je neka vrsta kosovske kristalne noći, gde Albanci, kao nekad nacisti Jevrejima, počinju da uništavaju srpsku imovinu, srpski biznis, da Srbe stavljaju u geta, uz stalnu pretnju da to pretvore u pogrom. Imamo svojevrsne kosovske novembarske kristalne noći – navodi on.

Izvor: Kurir

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite