NESTAJE MLEKO ZA BEBE: Haradinaj se raduje i kaže da Srbi razumeju samo jezik sile! (VIDEO)

NESTAJE MLEKO ZA BEBE: Haradinaj se raduje i kaže da Srbi razumeju samo jezik sile! (VIDEO)

Dnevna štampa iz Beograda jutros nije stigla na Kosovo zbog dodatne takse od 100 odsto. Zalihe mleka pri kraju što će najviše pogoditi decu i novorođene bebe, a skidaju se i srpske tablice, prenose mediji. Ramuš Haradinaj je u današnjem obraćanju medijima poruči da Srbija razume samo jezik uslovljavanja.

Zvezdan Mihajlović iz firme KIM Beokolp, koja radi distribuciju štampe za Kosovo, kaže da je jutros na prelazu Jarinje dnevna štampa normalno prošla carinsku službu na srpskoj strani, ali da su na kosovskoj strani tražili da se plati dodatna taksa od 100 odsto, koja je uvedena juče za sve proizvode iz Srbije.

„Mi ekonomski nismo imali nikakvo opravdanje, jer bismo trebali štampu ovde na Kosovu da prodajemo po duploj ceni, tako da smo kompletnu štampu vratili za Beograd“, rekao je Mihajlović.

„Gledamo kako ovo da prevaziđemo, da li možemo da nađemo neko rešenje, da narod na Kosovu ne bi ostao bez štampe, bez sredstava informisanja, jer radimo kompletnu štampu za sve srpske sredine na celom Kosovu. Nema nikakve logike da mi štampu koja košta recimo 50 dinara, prodajemo za 100 i više dinara, jer sa ovim opterećenjem od 100 odsto, tako bi trebalo da ispadne“, rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, KIM Beokolp, koji je uvoznik za Kosovo, trebalo bi da plati taksu od 100 odsto, ali ova distributerska firma to nije u mogućnosti.

Mihajlović je rekao da su do sada iz sopstvenih sredstava plaćali prethodnu taksu od 10 odsto uvedenu 7. novembra, da im to niko nije nadoknadio, ali da su svesno išli na svoj gubitak jer su mislili da će ta taksa biti povučena.

Kad je reč o mleku, u mitrovičkim prodavnicama navode da se još može pronaći mleko po staroj ceni, ali da je reč o zalihama. „Od juče se na prelazima nalaze kamioni distributera sa mlečnim proizvodima ‘Imlek’, ‘Granice’, ‘Milkop-Raška’, ‘Golija’, ‘Finagro’. Za to vreme, inspektori na jugu uklanjaju sve proizvode iz Srbije koji na deklaracijama imaju oznake ‘Kosovo i Metohija’ i ‘Kosovo/UNMIK’, a pojedini kosovski mediji javili su i da se u Kačaniku spaljuju srpski proizvodi“, dodao je taj portal.

U međuvremenu, prema nezvaničnim informacijama RTK2 na srpskom jeziku, policajci u civilu su zaustavljali vozila sa tablicama centralne Srbije, vozačima su uručivali saobraćajne kazne i slali ih kod sudije za prekršaje.

Jedan od očevidaca je potvrdio da je policija oduzimala tablice pod izgovorom da kada „ne može RKS u Srbiji, ne mogu ni srpske tablice na Kosovu“.

Policija je takođe zaustavljala i vozila sa RKS i KS tablicama, ona su detaljno proveravana, a od vozača su tražili kompletnu opremu od prve pomoći, lanaca, do „obaveznog“ posedovanja ćebeta u gepeku automobila.

Prema nezvaničnim informacijama, desetak vozača je upućeno kod sudije za prekršaje. U selima Ranilug i Veliko Ropotovo žive isključivo Srbi. Nema zvaničnih informacija da li je slična akcija sprovedena i u drugim sredinama na Kosovu.

RTK2 je pokušao da stupi u kontakt sa nekoliko policijskih službenika i portparola, među kojima je i portparol policije za region Gnjilana Ismet Hašani, međutim svi su bili nedostupni. Inače, upravljanje vozilima sa srpskim tablicama na Kosovu dogovoreno je dijalogom u Briselu.

Prištinske vlasti povećale su juče takse na srpske proizvode na 100 odsto, na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH, obrazlažući takav potez „agresivnom kampanjom protiv Kosova“.

Ramuš Haradinaj je na konferenciji za mediji poručio da Srbi znaju samo za jezik prinude.

Izvor: Radio kontakt plus, Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite