PUCALI SU U DIJALOG: Vučić kaže da Albanci planiraju etničko čišćenje na Kosovu, a imaju 4 cilja…

PUCALI SU U DIJALOG: Vučić kaže da Albanci planiraju etničko čišćenje na Kosovu, a imaju 4 cilja…

Srbija će reagovati mirno na mere Prištine, najavio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik je precizirao da Srbija neće povući nikakve kontramere, jer, kao pouzdan partner, ne žželi da kršši ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanjum niti CEFTA sporazum.

Najavio je da će se sutra sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Zahvalio se Federiki Mogerini na pozivu Prištine da odmah ukine tu odluku, te primetio da bi bilo dobro da je EU tako rezolutno reagovala na prve mere od 10 odsto povećanje taksi na robu iz Centralne Srbije.

Naglasio je da mediji zemalja koje su priznale Kosovo insistiraju na tome da je Priština povećala takse zbog toga što nije primljena u Interpol, a što pripisuje kampanji Srbije, ali, ukazao je, Srbija nije time prekršila nijedan sporazum.

On je izjavio da Priština ima četiri cilja koje želi da ostvari dizanjem taksi na robu na 100 odsto, a prvi je da izvrši do sada najveći pritisak, koji bi vodio bezuslovnoj -kapitulaciji- Beograda i punom priznanju nezavisnosti.

Vučić je, u pauzi sednice Saveta za bezbednost na RTS-u, rekao da je drugi cilj te apsolutnu zabranu trgovine da u tišini sprovede najsnažnije i najbrže etničko čišćenje i proterivanje Srba sa KiM i južno i severno od Ibra.

Kao treću stvar zbog koje je Priština preduzela najnovije mere Vučić vidi pritisak na međunarodne organizacije i institucije da im učine neke ustupke po pitanju vizne liberalizacije i da pokažu da su u stanju da izazovu eskalaciju i destabilizaciju.

– Četvrto, plašili smo se da kažemo da je i to mogući cilj, a to je dolazak do sukoba i potpune destabilizacije regiona zarad nečijih tuđih interesa ili nekih svojih interesa, jer mirnim putem i dijalogom svoje interese ne mogu da ispune u meri i na način na koji su želeli – naglasio je predsednik Vučić.

Vučić je po završetku sednice Saveta ponovio da je doneta odluka da Srbija ni na koji način neće uzvaćati Prištini kontramerama jer Srbija hoće da bude i ostane pouzdan partner svima u svetu, Evropi u regionu.

– Mi nećemo da zaustavljamo njihove kamione, ni putnička vozila, kao ni promet robe ka KiM. Hoćemo da pokažemo razliku između odgovornog i ozbiljnog ponašaja i neodgovornog ponašanja – rekao je Vučić.

– Svi su dobili zadatke za ovu situaciju, obavestićemo međunarodne faktore o potezu Prištine, a zaštitićemo Srbe na Kosovu i Metohiji -sumirao je predsednik Vučić odluke donete na Savetu za nacionalnu bezbednost.

– Da vidimo na koji način možemo da pomognemo i prebrodimo ovu tešku krizu. Dogovorili smo da svi nasi organi budu u pripravnosti da reaguju na sumanute poteze prištinskih vlasti – rekao je Vučić.

Srbija će se poneti odgovorno, i na taj način pokazati razliku između ozbiljnih i odgovornih poteza i poteza koje vuče Prištine.

– Govoriti o ovome u 21. veku, posebno u regionu u kojem lečite druge rane, a garant za sve to jeste slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga, i da na sve to donesete ovakvu odluku nije civilizacijski čin. Iznenadio nas je – rekao je Vučić.

On je najavio da će sutra imati sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Klubu poslanika u 13 časova.

Za Srbiju je, kaže, odluka Prištine bila neočekivana, jer je u toku dana postojala informacija da se priprema ublažavanje taksi i da Priština priprema izlaznu strategiju da ukine loše odluke, ali su uprkos takvim najavama doneli drugačije odluke.

Odluka Prištine nije ni racionalna, a ni razumna odluka, dodao je predsednik.

– Ne možemo da računamo ni na kakve racionalne odluke i racionalno ponašanje (Prištine). U skladu sa tim imamo zabrinutost, ali i delimičan strah, jer brinemo za mir. Mi ćemo morati da preuzimamo i raznovrsne mere da bismo svet upoznali sa onim što Priština čini, ali i da vidimo kako da pomognemo svom narodu- rekao je Vučić.

On je rekao da je danas imao više važnih razgovora na sednici Saveza za nacionalnu bezbednost i da je svako dobio zadatke.

Vlada Srbije će se, kaže, obratiti svim vladama članicama Saveta bezbdednosti i EU i navesti činjenicu u vezi sa kršenjem CEFTE i SSP.

– To će biti posao za vladu i premijerku. Različite institucije poput PKS radiće svoj posao zajedno sa kompanijama koje su izvozile robu na KIM, da vidimo kako da prebrodimo krizu- rekao je Vučić i dodao da među tim kompanijama ima stranih poput henkela i Koka Kole.

– Dogovorili smo da svi nadležni organi budu u punoj pripavnosti za slucaj bilo kakvog iracionalnog i sumanotug ponašanja prištinskih organa vlasti i svi su dobili zadatke i u skladu sa tim preduzeće mere- rekao je Vučić i apelovao na Albance da povuku odluku.

– Molim vas, povucite odluku, da sednemo da razgovaramo, moramo da postignemo dogovor i kompromis. Sa nama morate da se dogovorite, neće vam pomoći ni Amerikanci, ni bilo ko drugi – poručio je Vučić.

„Pucanje u dijalog“

Na pitanje da li je ovo „pucanje u dijalog“, odgovorio je da nije, već „mnogo više od toga, mnogo opasnije“.

Neko će, dodao je, reći da je to ekonomska mera, ali to je par ekselans politicka mera, jer nijedan ekonomski cilj time ne moze da se ostvari.

Ovo su, zaključio je, politicke mere, s politickim ciljevima, ovo nema veze s ekonomijom

„Tu jednostavno nema ekonomije,nema konkurencije, tu nema ničega, to su najdirektnije političke, politikantske mere“, zaključio je Vučić.

Vučić je izjavio sinoć da Albanci na KiM ne razumeju da je proces dijaloga – proces kompromisa, i ocenio da je to ključni problem.

„Dijalog su videli kao priliku za formalizaciju njihove nezavisnosti, a dijalog je pokušaj da dođemo do kompromisnog rešenja i to moraju da razumeju u Prištini“, rekao je Vučić i dodao da oni nijednog sekunda nisu rekli narodu da će rešenja da budu bolna i da s Beogradom moraju da naprave dogovor.

„Mogerini razumela gde ovo vodi…“

„Ovakvi potezi uvek mogu da vas dovedu do apsoltune katatstrofe. Mislim da su to razumeli i u EU, baš onako kako su razumeli i svi drugi, Rusi i kineski prijatelji i čini mi se svi iz Kvinte. To mora da se zaustavi i vrati u pređašnje stanje. Druga opcija ne postoji“, rekao je Vučić na pres konferenciji.

On je rekao da nije ni želeo da govori o svim posledicama, ali su one, kako kaže, apsolutno nesagledive, veoma teške i gotovo katastrofalne po ceo region.

„Zato verujem da će i EU i svi drugi uraditi sve da se Priština ponaša racionalno i razumno. Sve drugo, ne želim ni da mislim o tome… Mislim da je Fedrika Mogerini, kao neko ko ima politički nerv, dobro razumela gde ovo vodi. Posledice ovakvog poteza su apsolutno nesagledive“, istakao je predsednik.

Istakao je da su iz EU korektno reagovali, Mogerinijeva, kao i šef delegacije EU Sem Fabrici na sastanku bez obizra na razlike i što su zemlje Kvinte priznale nezavisnost Kosova.

„Svi su razumeli, i Nemci i Francuzi i Italijani su bili jasni da su protiv takve odluke. Ne mislim da Amerikanci podržavaju takvu odluku, ali drugačiji su nam tu nekako odnosi. Evropa je danas reagovala snažnije, jasnije nego što je to učinila prvi put. Da su ovako snažno i jasno reagovali pre deset dana, kada su prvi put bez ikakvog razloga, a tada nije bilo Interpola, uvodili nekakve takse protivpravno, onda bi i ponašanje Prištine bilo drugačije“, rekao je Vučić.

Po onome što rade, kako kaže, vidi da je Priština čvrsta u nameri da nastavi tim putem, a što ga, dodaje, navodi na dva zaključka – da će ići do kraja bez obzira na to što će ceo svet biti protiv njih, osim možda nekih koji će javno reći jedno, a skriveno činiti drugo, što ne bi u potpunosti isključio, i drugo – da se više ne može govoriti o nečijim racionalnim potezima.

„Zato sam rekao da me je strah sve više i više od toga šta su ljudi u stanju da urade“, rekao je Vučić.

Istakao je da je njegova obaveza kao predsednika da čuva budućnost naše dece.

„Mnogo smo krvi prolili za slobodu zemlje i više nemamo yzivote kojima bismo plaćali i slobodu i budućnost, zato ćemo učiniti sve da mir sačuvamo“, istakao je Vučić.

Kaže da građani Srbije mogu da računaju da će se rukovodstvo ponašati odgovorno i racionalno i donositi odluke u skladu sa interesima naroda – da pobedi mir.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite