EU SE POVLAČI PRED ITALIJOM: Saopštili da odustaju od sankcija, mole da se nađe kopromis

EU SE POVLAČI PRED ITALIJOM: Saopštili da odustaju od sankcija, mole da se nađe kopromis

Nakon najava da Italiju čekaju sankcije, jer je EU odbila da prihvati njen budžet za 2019. godinu danas je Pierre Moscovici komesar EU za ekonomiju, izjavio da EU ne želi sankcije i da žele dijalog. 

Komesar je rekao „Naša vrata su uvek otvorena, ja sam ubeđen da ćemo uspeti da nađemo zajednički jezik i rešenje, jer Italijani imaju interes u evrozoni“.

„To je izazov, ali je izvodljivo i želim da verujem da rešenje moguće“.

„Naš cilj nije da uvodime sankcije Italiji ili da se mešamo u unutrašnje poslove članice. Svima nam je interesu da nastavimo dijalog i krenemo u potragu za rešenjem“.

Sa druge strane vice-premijer Italije Mateo Salvini je prekjuče poručio da neće biti kompromisa. „Uvereni smo da su nam brojke dobre. Razgovaraćemo o budžetu opet za godinu dana“, dodajući da bi sankcije EU bile nepoštovanje prema narodu Italije.

Koalicioni partner Salvinijeve Lige, Luiđi De Majo iz Pokreta od 5 zvezdica izjavio je ranije ove nedelje da će na izborima za EU parlament u maju, kazniti Brisel. „Građani će glasati na evropskim izborima i izazvaće velike potrese“ rekao je De Majo dodajući „spremni smo da razgovaramo za okruglim stolom, ali ne možete tražiti da masakriramo Italijane“.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite