Izvinjavam se državi i firmi što sam rodila dete, trebalo je da znam da mi sledi otkaz…

Izvinjavam se državi i firmi što sam rodila dete, trebalo je da znam da mi sledi otkaz…

Fejsbuk status Jovane Redovanović-Lukić majke dvoje dece koja iznosi svoje iskutstvo po pitanju zaštite trudnica i šikaniranju porodilja u firmama podelile su hiljade ljudi na društvenim mrežama. Majka iznosi sled događaja od rađanja deteta, otkaza, ponašanje država, do političkih stranaka koje obećavaju radna mesta, ali to obećanje ne ispune. Jovana je bila zaposlena u  Institutu za rehabilitaciju Selters banja Mladenovac, a kako kaže nakon što je odlučila da rodi drugo dete dobila je otkaz i to posle 5 godina rada. 

Foto: Privatna arhiva

Piše: Jovana Radovanović

Ovim putem želim javno da se izvinim državi sto sam „rano“ rešila da postanem roditelj-a mogla sam da čekam još, da se stanje u drzavi sredi.

*Što sam bila naivna i glupa, verovala da rad na natalitetu, koji država propagira, znači da će te majke i sutra kada rode biti zaštićene i zadržati posao koji su imale, a ne biti na ivici egzistencije.

*Što sam bila bezobrazna pa odmah rodila i drugo dete i koristila državu da mi plaća trudničko i porodiljsko, kao da sam ja nešto posebno!

*Što sam se zamerila firmi u kojoj sam radila 5 godina, jer ih nisam pitala kada je po njima pravo vreme da postanem majka pa popila otkaz-opravdano!

*Da se izvinim i mojoj direktorki Instituta za rehabilitaciju Selters, Sneži, što sam više puta bila dosadna i zakazivala prijem kod nje,a ona me nije primala.

*Što sam očajna na hodniku trčkala za njom da je zaustavim sa detetom u rukama i zamolim da mi produži jer mi muž nije u radnom odnosu, a nju smaralo da prica pa mi je rukom odmahnula da letim nakon isteka.

*Što sam konkurisala više puta i što moj CV nije bio otvaran-znam bila sam dosadna!

*Što nisam dete visoko rangiranog radnika pa da dobijem na neodredjeno već posle 6 meseci rada, radim 5 godina ne uklapam se u politiku firme.

*Što nisam direktorkin prijatelj i što mojim venama ne teče njena sveta krv pa da mogu i ja kao njen rođak celu svoju porodicu da zaposlim jer ipak pola firme čine njeni blizi i dalji rođaci, ja se tu ne uklapam, razume se!

*Što nisam imala debelu vezu.

*Što sam bila previše radoznala pa sa svojim advokatom pregledala konkursnu dokumentaciju koja ne sadrži tok konkursa, vreme, mesto, rang listu, ni potpise svih članova komisije kao da nije ni održan već izmuljan.

*Što sam videla da primljeni kandidat nema svu dokumentaciju tj položen strućni ispit iako je u oglasu naznačeno da će nepotpune prijave biti odbačene – ipak je on dete radnika, oprošteno mu je.

*Što sam nekoliko puta smarala predsednika opstine Mladenovac, a on mi govorio da budem strpljiva, jer je na snazi zakon o zabrani zapošljavanja, a novi radnici konstantno pristizali i potpisivali rešenja za stalno.

*Što sam tražila pomoć stranke koju sam pomagala i čiji sam član i očekivala kontrauslugu.

*Opraštam državi, jer ona ima viši cilj – da nas nema.

*Opraštam direktorki jer je ona samo mislila na državni budzet – ja sam ga zloupotrebljavala.

*Opraštam i stranci jer sam očekivala mnogo – da prehranim decu.

I najzad, znam da sam krivac ja jer sam grešna poželela da postanem majka u 30-oj, a najviše moj muž jer me nista nije pitao!

Da pojasnim, reč je o Institutu za rehabilitaciju Selters banja Mladenovac, kojim rukovodi direktorka Snezana Kostic,devojačko Mališic. Ćerka nekadašnjeg direktora pomenute firme, čuvenog Tomislava Mališića, koji je svojevremeno bez imalo grize savesti, takođe, otpuštao svaku ženu koja bi ostala u drugom stanju, samo što sada u odnosu na taj period zakon štiti porodilje dok su na bolovanju.

Od tog perioda pa sve do danas pleme Mališića se nesmetano razmnožava prostorijama instituta da to bi danas kulminiralo, oni čine 50% bližih i daljih rođaka, čitavih njihovih porodica, prijatelja i raznih drugih veza i vezica sa svih strana koji se na sav glas razmeću da im niko ništa ne može jer su zaštićeni ko beli medvedi.

Pitate se zasto nema mesta za jednu porodilju, čiji muž nije u radnom odnosu, a postoje potrebe za radnicima? Evo vam odgovora!Ako ste deo njenog klana, koji predvodi ozloglašeni Slavko Bogavac, tužen za mobing od strane nekih radnika, bićete u povlašćenom položaju što podrazumeva da ćete i vi moći svoju decu, snajke, unuke, babe, dede i ostalu rodbinu i prijatelje da zaposlite.

Ako imate debelu vezu ili dubok džep, takođe. Biće vam plaćeno školovanje na raznoraznim studijama, dok za nas smrtnike takve povlastice ne postoje jer je previše skupo da firma stipendira. Deca povlašćenih radnika dobiće ugovor na neodređeno već posle 6 meseci, godinu dana dok će neki rintati godinama i ostati bez posla. Država Srbija!

Foto: Privatna arhiva

Tako je mene sačekao prekid ugovora nakon porodiljskog posle 5 godina, a moja zamena nakon godinu dana potpisala za stalno. Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane – Ocigledno! To što je dete radnika verovatno ga čini stručnijim i kvalifikovanijim. Jasno. I tako, dok država propagira natalitet na sva usta, pojedinci se prema porodiljama ponašaju kao da su gubave. Pitam se ko stiti takve neljude? Ko im daje toliku vlast da se tako ponašaju?

E pa, državo draga, ako želiš da ti majke rađaju decu, stani na put ovakvim neljudima i obezbedi im posao, to će biti pravi podsticaj za rađanje! Predviđene novčane nadoknade su dobra stvar, ali nažalost ne rešavaju pitanje egzistencije. Kada rodimo čija smo posle briga? Ničija izgleda. Zakon je takav! Deca se posle moraju od nečega izdržavati, pkolovati i sve sto prati odrastanje. Misli i na nas i učini da srećni dani dolaska nase dece na svet zaista to i budu! S’postovanjem Zahvalna majka“

Foto: Privatna arhiva

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite