NE, OVO NIJE REKAO ADOLF HITLER: „Nacije moraju da predaju svoj suverenitet“, kaže Angela Merkel!

NE, OVO NIJE REKAO ADOLF HITLER: „Nacije moraju da predaju svoj suverenitet“, kaže Angela Merkel!

Ovo nije nešto što je rekao nekadašnji kancelar Nemačke Adolf Hitler pre mnogo godina, ovo su reči sadašnje kancelarke Angele Merkel koje je izgovorila na skupu fondacije Kondrad Adenauer u Berlinu.

 

Merkelova je na navednom skupu napala i sopstvenu stranku, jer su se pojedini članovi usprotivili njenoj ideju potpisivanja pakta UN o migrantima.

„Postoje političari koji veruju da oni mogu da odlučuju o tome kada sporazumi više neće biti validni, jer oni predstavljaju narod, ali narod nisu samo oni koji se identifikuju kao Nemci“ rekla je Merkelova koju politički rivali optužuju za Ksenokratiju, vladavinu uz pomoć dovođenja migranata, kao novih glasača vlasti.

Kancelarka Nemačke je optužila kritičare da nisu dovoljno patriote, jer je patriotizam prema njoj znači i uključivane interesa drugih naroda kako bi napravili situaciju u kojoj „svi pobeđuju“.

Njene reči podsećaju na auto-šovinističku izjavu Emanuela Makrona sa ceremonije obeležavanja Prvog svetskog rata, kada je izazvao diplomatski skandal zbog koga je Donald Tramp napustio posetu Francuskoj, a Makron je tada rekao „patriotizam je suštinski suprotan nacionalizmu jer je nacionalizam izdaja“, čime je direktno uvredio predsednika SAD koji sebe vidi kao nacionalistu.

„Evropa mora biti jača…mora osvojiti novi suverenitet“ poručila je Nemačka kancelarka. Imajući u vidu da EU nema odakle da osvoji suverenitet nego oduzumajući ga od nacionalnih demokratija država članica EU mnogi su sa zebnjom primili izjavu Merkelove.

Predsednica vladev Nemačke je takođe precizirala u kojim sferama država trebaju da predaju svoj suverenitet Evropskoj uniji „međunarodna politika, migracija i razvoj“ kao i da predaju „veće nadležnosti u budžetu i fiskalnoj politici“.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite