REVOLUCIJA U FRANCUSKOJ: Preko 600 povređenih, demonstranti doneli giljotinu za Makrona! (FOTO/VIDEO)

REVOLUCIJA U FRANCUSKOJ: Preko 600 povređenih, demonstranti doneli giljotinu za Makrona! (FOTO/VIDEO)

Neredi u Francuskoj koji traju više od nedelju dana odneli su za sada dva života, a situacija se ne smiruje. Za sada je uhapšeno 35 osoba, a broj povređenih je prešao 600 osoba. Na protestima je preko podacima polcija prisustvovalo 81.000 ljudi. 

 

Protesti protiv odluke predsednika Francuske Emanuela Makrona da poveća takse na gorivo, se sve više zaoštravaju. Nakon izjava Makrona kojima je vređao demonstrante ulozi su se podigli.

Demonstranti su podigli barikade na centralnoj ulici Šanzelize i pokušavaju da uspostave kontrolu nad ulicama Pariza. Policija je upotrebila suzavac, gumene metke i vodene topove u pokušaju da razbije proteste. Policajci su upotrebili i pendereke protiv okupljenih građana, a snimci povređenih ljudi i razbijenih glava obišli su internet.

Ni demonstranti nisu ostali dužni policiji, pa su na francuske žandarme letele kamenice, motke, a demonstranti su čak i lomili drveće i bacali ga na policijske barikade. Prestonica Francuske sve više liči na ratnu zonu i po ulicama Pariza se mogu videti i prevrnuti automobili, kao i kamioni.

Skupovi su van-stranački, ali je vlasti pre dva dana optužila liderku opozicije Marin Le Pen da stoji iza zavere da se organizuju demonstracije. Okupljeni pozivaju predsednika Makrona kome je ovog meseca rejting drastično pao, da podnese ostavku,

Grupa demonstranata donela je giljotinu za Emanuela Makrona, instrument za izvršivanje smrtne kazne koji je između ostalih ubijen i francuski kralj Luj šesnaesti.

Izvor: Dnevna Gazeta

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite