Sazvana hitna sednica NATO pakta zbog krize u Ukrajini

Sazvana hitna sednica NATO pakta zbog krize u Ukrajini

NATO je objavio da će ambasadori država članica Alijanse i izaslanik Ukrajine pri NATO-u kasnije tokom današnjeg dana održati hitni sastanak u Briselu u vezi s mornaričkim incidentom između Ukrajine i Rusije u Kerčkom moreuzu, koji povezuje Crno more s Azovskim morem. 

AP prenosi da je NATO saopštio da je sastanak sazvan na zahtev ukrajinskog predsednika Petra Porošenka nakon njegovog razgovora s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Navodi se da je Stoltenberg u ime NATO-a izrazio „punu podršku teritorijalnom intergritetu i suverenitetu Ukrajine, uključujući njena navigaciona prava u sopstvenim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom“.

Ruska Obalska straža pucala je juče na tri broda ukrajinske mornarice u blizini Kerčkom moreuza, pri čemu su ranjena šestorica mornara.

U sedištu NATO-a u Briselu ranije danas su odbili da kažu da li će biti sastanka ambasadora država članice Alijanse, a portparolka NATO-a Oana Lungesku kazala da je Alijansa u kontaktu s ukrajinskim vlastima.

Dodala je da NATO podržava to da Ukrajina ima „navigaciona prava u sopstvenim teritorijalnim vodama“ i poziva Rusiju da „osigura neometani pristup lukama u Azovskom moru, u skladu s međunarodnim pravom“.

Izvor: Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite