EU SPUSTILA PRIŠTINU: Vi ste provokatori koji vređaju!

EU SPUSTILA PRIŠTINU: Vi ste provokatori koji vređaju!

Kosovska vlada mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH – poručuju iz EU.

Portparolka EU Maja Kocijančič je povodom ostavki gradonačelnika četriri srpske opštine na severa KiM poručila još jednom da kosovska vlada mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH.

Ona je takve mere okarakterisala kao provokativne i uvredljive.

Kocijančić kaže da je EU upoznata sa današnjim ostavkama.

Ona je tim povodom navela da je EU od početka bila jasna u stavu da su takse od 100 procenata na robu iz Srbije i BiH kršenje CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

– Vlasti na Kosovu moraju odmah da povuku ove mere. Sve akcije, mere i izjave koje su provokativnog i uvredljivog karatktera su duboko uznemirujuće i ne doprinose dijalogu u cilju normalizacije odnosa – poručila ja Kocijančić.

Ona je naglasila da se sve pritužbe koje strane imaju moraju rešavati kroz dijalog koji će EU nastaviti da olakšava.

Posle zajedničke sednice vlada u Tirani i Prištini i poruka koje su sa nje upućene, portparola EU je poručila da svi partneri sa Zapadnog Balkana treba da grade konstruktivne odnose i da se koncentrišu na pristupanje EU.

Kocijančić nije direktno odgovorila na pitanje Tanjuga o poziciji EU povodom najavljenog „nacionalnog projekta ujedinjenja Albanije i Kosova“, ali je navela da EU očekuje od svih partnera u regionu da se fokusiraju na svoj EU put.

– EU očekuje od svih partnera u regionu da grade konstruktivne i kooperativne odnose i da se fokusiraju na svoje reformske programe kako bi napredovali na svom putu evropskih integracija –  rekla je ona.

Premijer Albanije Edi Rama je na zajedničkoj sednici u Peći predstavio ideju o „nacionalnom projektu ujedinjenja Albanije i Kosova“ i pozvao premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaja, da započne sa izradom „zajedničke strategije ujedinjenja Albanaca do 2025.“

Kocijačić je odbacila kritike albanskog premijera Edija Rame o sporosti odlučivanja u procesu pristupnja Albanije EU i procesu vizne liberalizacije za građane Kosova.

Na pitanje Tanjuga kako vidi ocenu Rame da „Albanija ne može beskarajno da čeka na EU odluku o pristupanju te zemlje Uniji kao i da su Tirana i Priština umorni od čekanja na viznu liberalizaciju za Kosovo“, ona je naglasila da je proces pristupanja zasnovan na zaslugama i svi partneri napreduju onoliko koliki su napredak ostvarili u sopstvenom reformskom procesu.

– Pristupni proces je zasnovan na zaslugama i svi partneri napreduju onoliko koliki su napredak ostvarili u reformsokom procesu – poručila je portparolka EU.

Izvor: Tanjug/Telegraf.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite