NEĆE DA GINU ZA EVROKRATE: Beč zvanično odbio formiranje vojske EU, još jedan poraz Merkelove!

NEĆE DA GINU ZA EVROKRATE: Beč zvanično odbio formiranje vojske EU, još jedan poraz Merkelove!

Ministar odbrane Austrije Mario Kunasek isključio je mogućnost učešća njegove zemlje u evropskoj vojsci, kakvu predlažu Francuska i Nemačka.

Foto: Pixabay

„Za Austriju, kao neutralne zemlju, zajednička vojska nije tema“, poručio je Kunasek agenciji APA, ističući da Austrija sigurno nije spremna da odustane od svoje suverenosti.

On je objasnio je da će parlament uvek odlučivati o učešću u okviru misija EU ili NATO, i kazao da je neophodna saradnja, zajednički nivo obuke i misije, ali ne i armija, već put ka boljoj saradnji.

Važno je, prema njegovim rečima, reći da želimo zajedničku spoljnu i odbrambenu politiku EU, a u tome što su mnoge članice Unije i članice NATO ne vidi potencijal za konflikte već šansu.

Aktuelnu konfrontaciju Ukraine i Rusije Kunasek je okarakterisao kao „zabrinjavajući razvoj“.

„Evropa nije ostrvo spokojnih, već je suočeno sa konfliktima koji se događaju u njenoj blizini. To izaziva zabrinutost, ali i pokazuje koliko je potrebno zajedničko delovanje, kako bi razmišljali zajedno o rešenjima i stvarali stabilnost“, naglasio je on.

U vezi sa učešćem Austrije u eventualnoj misiji EU u Ukrajini, Kunasek je bio uzdržan, rekavši da će Beč biti otvoren za diskusiju.

Podsetio je da je Austrija angažovana u misijama u inostranstvu sa više od 900 vojnika, čime je u odnosu na broj stanovnika na trećem mestu u EU.

„Prema mom mišljenju fokus bi trebalo da ostane na Zapadnom Balkanu, pošto je taj region ispred naših vrata, a naravno i na Bliskom istoku, gde imamo veliki kontingent u Libanu“, rekao je on.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite